Райчев: Съветниците предизвикват хаос с ремонтите в Пловдив

Актуално Власт Градът Новини

Общинският съвет не подписа „празния чек“ за увеличение на парите по 5 обекта

Исканите ангро 20 на 100 индексации за изпълнителите на 5 инфраструктурни проекта не минаха на гласуване днес в местния парламент. Предложението на зам.-кмета по финанси Величко Родопски за Преразпределение на средствата от бюджета на Община Пловдив за 2022-ра за увеличаване на стойността на сключени договори не намери подкрепа даже и от своите.

По-рано през седмицата кметът Здравко Димитров мотивира искането с поскъпването на материалите и галопиращата инфлация.

Обектите изброени в документите са: „Дунав“ – „Брезовско шосе“ – част от водния цикъл, където се искат още 3,5  млн. лева,  подлеза „Модър – Царевец” 1,2 млн. лева, ремонта на „Кукленско шосе“ – 905 000 лева. Плюс още два, за които още няма сключен договор и избран изпълнител и реконструкцията на бул. „Хаджи Димитър” – 899 000 лв.  и ул. „Царевец” – 830 000. От изброените суми се искаха 50% през тази година, а другата половина трябваше да се заложи в бюджет 2023-а.

Точката предизвика разгорещен дебат в залата. Няколко представители на опозицията подчертаха, че искането е необосновано, тъй като се фиксира еднакво увеличение за всички, независимо от очевадните разлики в гореизброените обекти. Сред мотивите против е и факта, че към предложението не са били представени никакви количествено-стойностни сметки /КСС/.

Независимият Слави Георгиев нарече предложението „Празен чек“ и предложи да отпадне от дневния ред на заседанието.

 „Не са ни предоставени никакви КСС. Така прави Община Пловдив 3-та година. Гласувахме за стадиони, нямахме отчет, нямахме представа как са изхарчени средствата. Гласувахме втори заем, без представени сметки. Днес е същото.

Няма данни колко струва асфалта по нови цени, колко струва изчистването на павета и т.н. Кметът много пъти ни е обяснявал как било в частния бизнес. Аз не знам дали, ако в частния бизнес отидете с подобно искане, гл. счетоводител няма да ви изхвърли“, коментира Слави Георгиев.

Той добави, че деня, когато предложението се гледало по комисии, кметът обяснявал на срещи в общината, че по Водния проект всички проекти ще бъдат забавени. „Тоест не е ясно тези пари кога ще бъдат изхарчени“, допълни Георгиев като призовава Прокуратурата да се самосезира, ако предложението на Величко Родопски мине в този му вид.

Георги Величков от „Ние гражданите“ също се обяви против. „Какво ни предлагате да направим – да вземем парите от текущите ремонти и да ги дадем на едни хора, които искат пари. В документите за искането се цитира ковид , война и т.н. Аз мога да ви кажа, че се очаква рецесия.“ Той даде за пример актуален спад в цената на желязото.

Председателят на групата съветници от ДБ, адв. Веселина Александрова заяви, че те няма да подкрепят искането и посочи още странности в него:

Как „изпълнителят“ представя калкулации за нуждата от завишаване, когато още не е избран и не е „изпълнител“? За реконструкцията на ул. Царевец ясно е разписано, че предстои откриване на обществена поръчка. Тогава кой изпълнител си е говорил с Общината?

За още един от обектите нещата изглеждат стъкмени – за реконструкцията на бул. Хаджи Димитър оферти са подадени на 12 май, т.е. абсолютно нелогично е да се твърди, че офертите били изготвени преди инфлацията и участниците не е имало как да я предвидят. Пък и все още няма сключен договор с избрания изпълнител, т.е. изобщо не може да се говори за договор, който да се анексира.

Така излиза, че ако за 3 от обектите нуждата от увеличение е хипотетично налице, то защо слагаме в кюпа още 2 обекта на обща стойност 1,7 млн. лв.?!“

Тя предложи точката да бъде оттеглена за следващо заседание и исканите от съветниците  документите да бъдат приложени, за да могат да вземат обосновано решение.

Добромира Тошева от „Автентична лява БСП“ съобщи, че когато искали на комисия документи от вносителя, получили: „някакъв вид обяснителна записка, че обемът документи е голям“. Тя определи подобно прокарване като „липса на прозрачност“.

В крайна сметка предложенията за отпадане и оттегляне на точката не бяха приети, а в последствие и самата тя не получи подкрепа от общинските съветници.

Предложението събра едва 19 гласа „за“ и 4 „против“, 18 се въздържаха.

Ресорният зам.-кмет Пламен Райчев коментира след заседанието, че е изненадан и заяви, че съветниците предизвикват хаос с ремонтите в града.

По думите му, единият от изпълнители на Водния проект в отсечката „Дунав“ – „Брезовско шосе“, фирма ПИМК са заявили, че без упоменатите средства са готови да прекратят договора на този етап – АКТ 10 и да платят неустойка по него, но не и да продължат работата по обекта.

Райчев каза, че екипът му ще подготви всички искани от съветниците документи, които закона позволява и ще внесе отново предложението на следващата сесия, която е на 2 август.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Райчев: Съветниците предизвикват хаос с ремонтите в Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.