АктуалноНовиниСъдТемида

Психолози: Анка демонстрирала липса на емпатия към състоянието на детето

Липсват данни в жилището да е имало друг човек

Говорителят на Районна прокуратура Атанас Илиев е прокурор по делото за исканата от обвинението постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, спрямо 40-годишната пловдивчанка Анка Михайлова.

Припомняме, че срещу жената има повдигнато обвинение за причиняване на тежка телесна повреда над малолетно лице в условията на домашно насилие.

Осиновено дете на 1 годинка е в кома след побой

Тя се изправи днес пред съда, заяви, че няма никаква вина и поиска да я пуснат в къщи.

Прокуратурата настоя за най-тежката мярка, като Илиев изтъкна, че макар и в ранен етап на делото има събрани съвкупност от доказателства, че тя е автор на деянието. Той обаче подчерта, че за сега липсват преки такива. От пледоарията му в залата стана ясно, че няма доказателства за наличието на друг човек в жилището по това време. Същото сочат и огледите на криминалистите. Разпитаните четирима свидетели твърдят, че тя живее сама с детето.

Според назначената съдебно-психиатрична експертиза, „тя е физически и психически здрава, може да отговоря за действията си и да организира защитата си“. В документа пише, че майката демонстрира липса на емпатия към състоянието на детето, а проявява емоции единствено за отношението на полицията към нея. Според вещите лица Анка се опитвала да ги манипулира, доколкото и са възможностите.

Майката Айше на пребитата Севда – безработна и без образование

Прокурор Атанас Илиев заяви, че според обвинението има опасност Анка да извърши друго престъпление с оглед тежестта на обвинението, за което се предвижда до 15 години лишаване от свобода, както и да се укрие, тъй като имала роднини в Германия.

Осиновителката се представлява от двама адвокати – Почеви. Те говориха пред съда един по един.

Адв. Снежана Почева започна така:

„Два дена сме свидетели как постоянно се дават брифинги и се пишат статии, звучащи „Осиновителка преби детето си“. Правят се внушения, сякаш тя вече е осъдена.“

Тя защити тезата, че от наличните до момента доказателства не може да се направи категоричен извод за авторство по обвинението. По думите ѝ, никъде от страна на Прокуратурата не бе коментирано, че всички свидетели я описват като човек, който се грижи много добре за детето си и е осигурил отлични условия за отглеждането му. Същото пише и в докладите на социалните служители, които са я проверявали 6 пъти за една година.

По отношение на съдебно-психиатричната експертиза, адв. Почева изтъкна, че тя коментира само поведението на клиентката ѝ пред вещите лица, без да отразява поведението й след инцидента, когато тя е тичала с детето на ръце, викала и търсела помощ.

Въпреки изричното желание на Анка Михайлова нейните защитници да присъстват на всички разпити и експертизи, те не са били допуснати на извършването на въпросната оценка за психическото и психиатричното ѝ състояние.

Защитата твърди, че не може да се извежда презумция за „реална опасност от извършване на друго предание само от тежестта на разглежданото“ и допълва, че жената не е осъждана. Живее трайно в България и има постоянен адрес.

„Ако се съмнява Прокуратурата да й забрани да напуска страната“, коментира още Почева.

От пледоарията Й стана ясно още, че комшийка от долния етаж е чула силно тупкане еднократно,  после писъци и бягане по стълбите и как жената тича с детето навън и търси помощ.

Адвокат Почев и адвокат Снежана Почева поискаха от съда да не определя никаква мярка на Анка Михайлова и да я пусне да си иде в къщи.

След продължило близо 3 часа заседание Районен съд – Пловдив остави осиновителката в ареста, като отчете, че има опасност да извърши друго престъпление, но не и да се укрие. В мотивите още се дава превес на превес на заключенията на медиците, че травмите по детето не могат да бъдат причинени от падане и има стари наранявания. Решението може да се обжалва.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина