Президентът: Бежанците трябва да следват указанията на институциите

Актуално Гласове Градът Избори 2021 Новини

Страната ни задрасква като приоритет интеграцията на бежанците от Украйна по начина, по който се управлява кризата, смята президентът Румен Радев. Държавният глава откри днес специализираното международно изложение за отбранителна техника и услуги „Хемус 2022” в панаира и пред журналисти се спря на няколко теми, едната от които бе начина, по който държавата се справя с бежанската криза.

„ Ситуацията с бежанците е болезнена тема и за тях, а и се оказа за българската държава. Нашата политика по отношение на бежанците от Украйна трябва да бъде много внимателна и постоянна като ангажимент. Защото помните, че в началото на кризата основен приоритет бе да интегрираме тези хора в нашето общество. А сега ние го задраскваме. При положение, че имаме остър недостиг на квалифицирани специалисти и не само, всеки който има желание да работи, децата му да учат в наши училища, трябва да получи такава възможност. Но и бежанците трябва да следват указанията на българските институции. Ако искаш подкрепа от българската държава съответно трябва да уважаваш нейните решения”, коментира президентът.

Румен Радев отрече да се подготвя среща между него, президентът на Франция Макрон и премиерът Кирил Петков по темата Северна Македония, каквато новина се появи вчера в информационния поток.

„ Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие. Затова няма и условие за моя визита в Париж. Оценявам ангажираността на нашите европейски партньори, но искам да видя реални резултати. Що се отнася до убеждението на премиера, че последната инстанция по темата Република Северна Македония е парламента, трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни методи”, заяви държавният глава.

В контекста на откриването на „Хемус 2022” е войната в Украйна той подчерта, че средата за сигурност налага актуализация на бюджета за отбрана.

„ Сигурността е фундаментът за пълноценното функциониране на цялото общество. Ако няма сигурност не можем да говорим за икономика, образование, култура, наука и така нататък”, добави Радев. Той подчерта, че присъствието на партньорите ни от НАТО в страната е ценно не само за нашата сигурност, а и с това, че се провеждат съвместни учения, в нашите военнослужещи трупат опит.

Президентът се спря и на темата с фиксираната дата за въвеждане на еврото- 1 януари 2024г.

„ Пълноценната ни европейска интеграция е стратегическа цел за България . И трябва да е ясно, че ние с подписването на договора за членство в ЕС, приемаме целта да въведем еврото и тя е заложена в нашето членство. В същото време решенията не трябва да предхождат задълбочения анализ, оценките на риска и пълноценната информационна кампания. Трябва да има ясно идентификации на рисковете, трябва заедно с плана за въвеждане на еврото да върви план за неутрализация на потенциални негативни последствия, за повишаване на доходите и укрепване конкурентоспособността на  нашата икономика. Защото ако има неадекватни решения, те не се плащат от тези, които го вземат, а от гражданите.”, заключи Румен Радев.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.