АктуалноБизнесБългарияВластНовиниПод лупа

Президентът: Разпалването на нови военни конфликти изправя отбранителната индустрия пред нови предизвикателства

„Разпалването на нови военни конфликти в различни точки на света и пълномащабната война на изтощение на Русия срещу Украйна изправят отбранителната индустрия и наука пред нови непознати предизвикателства.“ Това каза президентът Румен Радев в словото си при откриването на 16-ото Международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024“ в Международен панаир – Пловдив днес.

„България е твърдо решена да развива собствения си отбранителен капацитет и да допринася за усилване на колективната отбрана на източния фланг на НАТО”, отбеляза върховният главнокомандващ на Българската армия.  

Два изтребителя „МиГ-29“ прелетяха с оглушителен шум над Пловдив, като атракция по повод откриването на най-мащабното до момента изложение за отбрана в неговата над 29 годишна история Пловдивския панаир.

Радев подчерта, че липсата на достатъчен капацитет за произвеждане на необходимите количества въоръжение и боеприпаси, бързото нахлуване и сблъсък на бойното поле на нови технологии и изкуствени интелект водят до висок асиметричен ефект.

Военната ни индустрия има важни икономически и социални измерения. Тя осигурява и националната сигурност на страната ни… Само с обединяване на усилията на страните от ЕС и НАТО и нашите партньори можем да се справим с тези предизвикателства, заяви още в президентът и изрази надежда, че ще се задълбочи сътрудничеството между тази индустрия и българското военно министерство. 

Радев декларира, че страната ни е „твърдо решена да отстоява своята отбранителна сигурност“. Вижте още във видеото.

16-ото издание на ХЕМУС се провежда от 5 до 8 юни под егидата на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката. В него участват 147 компании от 25 държави в три палати и близо 10 000 кв. метра изложбена площ.

Организатор е Фондация „Хемус- 95“, а основни партньори: Международен панаир Пловдив и Сдружение „Българска отбранителна индустрия“.

„Хемус 2024“ ще представи технологичните постижения в областта на киберсигурността, автономните системи за наблюдение, информация и реагиране, изкуствения интелект, наблюдение на социалните мрежи и анализ на информацията в тях, стратегическите комуникации, граничната сигурност, идентификация и управление на биометрични данни, борба с природни бедствия и аварии и защита на гражданското население, както и специализирани образователни продукти.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина