АктуалноГласовеГрадътНовини

Премахват частта от Бетонния мост над линиите

Заменят я с лека конструкция. Според графика на НКЖИ реконструкцията трябва да започне през май и да продължи до август, включително

Бетонният мост няма да бъде премахнат изцяло. Според готовия проект на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ ще бъде премахната само частта от съоръжението, която се намира непосредствено над жп линиите. Това обясни днес пред местния парламент заместник-кметът по строителство Пламен Райчев. Думата му бе дадена по време на дебатите по предложението за подписване на споразумение за сътрудничество при реализацията на големия проект „Развитие на жп възел Пловдив“ между НКЖИ и Общината.

От изказването му стана ясно, че на това място ще бъде монтирана олекотена конструкция, която ще отговаря на всички изисквания, както за преминаването на влакове, така и за автомобилния трафик. Според проекта новото съоръжение ще се привърже към останалата стоманобетонна конструкция и по този начин няма да се наложи ремонт на подстъпите към моста или нови такива.

С цел избягване на задръстванията и блокада на район Южен, реконструкцията на моста трябва да започне след отварянето на бул. „Христо Ботев“. За това бяха единодушни всички в Заседателната зала на Общински съвет. По искане на съветници в документа бе гласувано НКЖИ да предостави график за затварянето и ремонта на моста, за да бъдат своевременно информирани гражданите на Пловдив.

Според сега действащия график на компанията реконструкцията на Бетонния мост е планирано да започне през месец май и да продължи до август, включително, напомни Пламен Райчев. През този период преминаването от там ще е невъзможно.

С цел осъществяване на проекта на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ за Развитие на жп възел Пловдив местният парламент одобри замяна, според която Община Пловдив предоставя на НКЖИ 8 декара земя и получава срещу нея 38 декара държавни имоти. 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина