АктуалноЗабравеният градНовини

Преди и сега: Италианската уличка в Пловдив

Решаващият ден от боевете на Шипка – 11-и август, дава името на улицата, простираща се между Главната – ул. Княз Александър Батенберг и ул. Отец Паисий. На 9-и и 10-и август 1877 г. българи и турци водят свирепи битки на легендарния връх, но победата идва именно на третия ден, когато опълченците успяват да удържат прохода и по този начин да извоюват свободата и независимостта на нашата родина.

Днес отсечката по-често се използва за пряк път от бързащите към Старинен Пловдив или Джумаята и най-вече се обживява покрай Панаира на занаятите, които разполагат маси там.

През годините е имало опити да бъдат възродени някои места за заведения, но нищо грандиозно не се случва по най-различни причини. Сега в началото има обект на популярна пицария, следват изоставено казино, една от книжарниците за чужда литература под тепетата, няколко магазина, салон за красота и тату студио. Наскоро отвори врати и малко кафене.

Не такава е била  ситуацията обаче през 80-те и 90-те години на миналия век. Местните си спомнят, че тогава тя хем беше на Главната, хем си водеше собствен живот и носеше специфичен аромат. Истината е, че сега като че се загуби това усещане на интимност и топлина.

Източник: Акция „Фото Пловдивъ“

Запознатите твърдят, че популярното ѝ название – „Италианска уличка“ идва от 80-те години, когато нашите власти правят няколко изгодни сделки на пловдивските панаири. Тогава за някои изложители става по-изгодно да продадат експонатите си евтино, отколкото да ги връщат обратно – и от италианската палата се закупуват обекти, почти в пълната им окомплектовка.

Всичко по темата може да видите в Lost in Plovdiv.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина