Правителството компенсира бизнеса за май с над 160 лв. за мегаватчас ток

Актуално Власт Избори 2021 Новини

Правителството е предложило компенсации на бизнеса за май заради високите цени на електроенергията – 85% от повишението на цената на тока над 225 лв., без таван. Това съобщиха от Пресслужбата на правителството. По текущи данни от БНБ това означава, че през май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв. за мегаватчас, което е повече от изплащаните до момента компенсации от държавата.

Припомняме, че днес министър-председателят Кирил Петков, заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василеви министърът на енергетикатаАлександър Николов се срещат с представители на работодателските организации и синдикатитев Министерския съвет. На нея се обсъжда схемата за компенсации за месец май, както и законодателни предложения, свързани със Закона за енергетиката

От Министерски съвет съобщиха още, че по отношение на цените на природния газ са подсигурили необходимите количества както за бизнеса, така и за обществения доставчик „Булгаргаз“. Цената, която беше постигната за май, е с 14.3% по-висока от април. С оглед на това правителството ще приложи пълния размер на компенсацията от април плюс 100% от повишението на цената през май. Така цената за гражданите и за бизнеса за май спрямо април ще е на същата, както преди „Газпром“ да спре доставките за България.

Третата мяра , която се обсъжда днес е дългосрочна – законодателни предложения за автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на ел. енергия – законови промени за финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ – изплащане на „свръхпечалби“ от дружествата под БЕХ, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.

Снимка/ архив

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.