АктуалноГероите на деняНовини

„Пожарникар на годината 2022“ е от Карлово

Гл. инспектор Тоню Чалъмов – началник на карловската команда огнеборци бе награден за проявено изключително себеотрицание при ликвидирането на последиците в наводнените села Богдан, Каравелово, Слатина и Столетово

Признанието „Пожарникар на годината 2022“ в Пловдивска област спечели главен инспектор Тоню Чалъмов. Тържествената церемония по награждаването на отличените в Областния етап от Националния конкурс „Пожарникар на годината” – Пловдив 2022, се проведе в Дома на културата днес.

Поройните дъждове в началото на септември миналата година откъснаха мостове, повлякоха по пътя си дървета, автомобили и покъщнина, блокираха стотици хора в домовете им и оставиха под вода населени места в Карловско. Изпитанието – да спасиш човешки животи с навременно взети мерки и решения, действайки като професионалист, но изхождайки от позицията на обикновен човек, бе огромно за ръководителя на местната Районна пожарна служба.

Наградата му бе връчена от директорът на РДПБЗН – Пловдив комисар Георги Мангараков

В Раздел „Комплексен победител” отличието бе присъдено на началника на Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението – Карлово. Чалъмов получи наградата за проявено изключително себеотрицание при продължително натоварване, за отлично справяне с поставените цели и задачи при ликвидирането на последиците от невижданите наводнения в селата Богдан, Каравелово, Слатина и Столетово, както и за съществен личен принос към издигане престижа на професията на пожарникарите и спасителите.  

В първите минути при пристигане на терен екипите от Карлово започват евакуация на застрашените от водното бедствие хора, посредством лодки, носилки, а в не малко от случеите и с носене на ръце. По пътя за село Богдан, заедно с екип от колеги и началникът на група Оперативен център – Пловдив, се оказва, че мостът между селата Богдан и Московец е отнесен. Част от екипа се включва в спасителната операция в с. Богдан, а гл. инсп. Чалъмов остава в Каравелово, където изисква насочване на екип в населеното място, където се проявяват първите признаци на излизането на реката от коритото, заливане на двата моста, пътищата и къщите покрай коритото.

В последните секунди противопожарният автомобил успява да премине през моста, преди буйните води, влачещи наноси, да го разрушат.

Под негово ръководство до безопасно място са евакуирани 18 човека и две домашни кучета. Спасените в последствие са поети от служители на сектор СОД и Аварийния отряд на Столична община.

Поради напълно срутване на единия и частично падане на втория мост в село Каравелово и разрушения път Московец – Богдан, двете групи спасители остават откъснати една от друга и без връзка по между си.

В Каравелово инспектор Чалъмов създава координация и ръководи на терен екипа на сектор СОД-Пловдив, сектор СОД при дирекцията във Велико Търново, екипите на Районните служби от Казанлък, Доспат, Пампорово, както и спасители от Аварийния отряд на Столична община. съвместно с ръководството на Оперативния център е задействана и процедура за искане на сили и средства от Министерство на отбраната.

В рамките на няколко дни началникът на РСПБЗН-Карлово е на предела на своите човешки сили, но остава да ръководи и координира мащабната акция на терен при изключително кризисна ситуация.

Инсп. Чалъмов започва работа в системата на МВР през 1992-ра година, като от тогава досега във всички аспекти на своята работа проявява изключително себеотрицание и усърдие.

Конкуренцията сред номинираните бе изключително трудна и оспорвана, тъй като службата на огнеборците изисква работа в екип и никак не е лесно да бъдат избрани най-достойните след всички, за които професията е призвание.

Отличията в конкурса се присъждат в четири раздела.

Очаквайте подробности за наградените в останалите категории.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина