Повече от година в ковид отделението на “Пълмед“ няма приет пациент със завършен ваксинационен курс

Актуално Гласове Изпод тепето Новини
епидемията от коронавирус

Ваксината срещу COVID-19 намалява над 6 пъти вероятността от заболяване, тежко протичане на болестта и усложнения

„Нито един от приетите за лечение пациенти от месец септември 2020г. до 1 октомври 2021г. не е бил със завършен ваксинационен курс. Профилът на приетите пациенти за лечение не е много по-различен от миналогодишния. През тази вълна на вируса доминират пациенти на 30-40г. възраст и пациенти на 69-80г., като се забелязва, че групата на 40-65 годишните пациенти е редуцирана. В момента УМБАЛ „Пълмед“ има разкрити 60 легла, с централизирано подаване на кислород – за средно тежко и тежко болни с необходимост от кислородна терапия включително с висок дебит и СРАР режими, включително 8 легла за деца, както и 16 интензивни легла –за критични болни с нужда от интубация и механична вентилация“.

Това коментира началникът на COVID-19 отделението в УМБАЛ „Пълмед“ д-р Любомир Сапунджиев за профила на приемащите се за лечение с ковид пациенти в лечебното заведение. Той уточнява, че обикновено те се хоспитализират с оплаквания като температура и интоксикация между 7 и 10 ден от началото на развитието на инфекцията или между 10 и 14 ден, когато вече имат проява на дихателна недостатъчност.

„Лабораторните находки  не са по-различни от предишните с изключение на по-високия процент ранни (7-10ден) цитопении (левко, лимфо и тромбоцитопении), които се придружават типично с трицифрени стойности на CRP, повишени трансаминази, LDH и често СРК, много по-чести са и ранните промени в коагулацията с повишение на D-dimer, типично х10 още на 7-10 ден“, допълва д-р Сапунджиев.

При оценка на ситуацията с коронавируса в страната той казва, че е важно да се обърне внимание на обективните данни от страни с висок имунизационен контингент като Обединеното кралство, Германия, Скандинавските страни и др., както и какъв е процентът новозаболели спрямо процента на ваксинирани и преболедували.

В ковид отделението на „Пълмед“ от месец септември 2020 до месец октомври 2021 са били хоспитализирани едва 6-ма пациенти с частично проведени ваксини -2 мъже (10 дни след първа игла на Пфайзер и 3 дни след втора игла Астра Зенека) и 4 жени (няколко дни след получаване на втора доза от РНК ваксина), тоест –нито един 3-седмици след завършена ваксинация.

За имунизацията срещу COVID-19 и възможните нежелани реакции след нея д-р Сапунджиев коментира, че както по-голямата част от ваксините на пазара, тези  разработени срещу SАRS COV 2, не са 100% ефективни, ефективността варира от 95% -Moderna до 91.3% -Pfizer BioNTech –за възникване на болест –първите 6 месеца и съответно 91%  и 84% -след 6-я месец.

„Не трябва да се забравя и фактът, че винаги всяка популация има своя процент – нереагиращи на ваксините, който е около 1.5% средно с вариации 1-3%. Но фактите са категорични – според последните публикации делът на пациентите, които са ваксинирани и са заболели е под 7%, от тях хоспитализирани са под 6%, а от тях -под 2%  е процентът за тези, които са били ваксинирани и имали нужда от механична вентилация. Тоест над 6 пъти редукция на шанса за заболяване, тежко протичане на болестта и усложнения“. Именно поради това д-р Сапунджиев и екипът на специализираното отделение за лечение на пациенти с ковид призовава всички да се ваксинират.

„Преболедувах от вируса юли 2020 –лека форма, след оценка на напрегнатостта на имунитета ми през януари-февруари 2021 се ваксинирах с 2 дози, месец октомври по желание ми бе направена бустерна доза. Не мога да си позволя дори малкия риск от ново заболяване и продължителна нетрудоспособност, както и пренос на болестта в семейството ми. Поради същата причина този месец –по желание минах на скенер на бели дробове, ВЕТ-тест с ЕхоКГ, горна и долна ендоскопия. Смятам, че всички трябва да сме отговорни към себе си, семействата си и страната си“, призовава всички той.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.