АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовиниОбщина Пловдив

Поставят алуминиева дограма в иначе перфектно реставрираната къща на Йоаким Груев

Само преди седмица Под тепето похвали резултатите от дейностите по проекта за укрепване, ремонт и реставрация на емблематичната къща на Йоаким Груев на улица „Христо Г.Данов“. „В следствие на продължилите 12 месеца реставрационни и строителни дейностите историческата сграда на детска градина „Майчина грижа“ светна в целия си блясък„, написахме в средата на август.

Читателите ни също приеха повече от ласкаво работата на проектантите и самото изпълнение. Днес обаче останахме разочаровани. И сме длъжни да го отбележим.

Въпреки че реконструкцията на паметника на културата може да бъде давана за пример за отношение към културно-историческото наследство, в последните няколко дни вървят дейности, които ще развалят усещането за отлично свършената дотук работа. В момента се монтират алуминиеви профили на приземното ниво между колоните, под терасата на красивата постройка. Това ще убие цялостното усещане за автентичност след перфектната реставрация и ремонт. На фона на изкусурените дори в детайл дървени дограми, за да се доближават максимално до тези от преди век, входът към детската градина ще бъде затворен от атриум с алуминий, който ще седи като кръпка.

Възложителят на поръчката за детска градина Майчина грижа от Община Пловдив Георги Титюков заяви пред Под тепето, че е говорил с изпълнителя и с директора на забавачката, от които е установил, че предверието е съгласувано така с НИНКН. То било нужно, за да могат децата да се преобличат и обуват на спокойно.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

 1. Жалко за Стария Пловдив , но бавно но сигурно той се превръща в кочина , одобрилите проекта за алумин са за номинация в тройката ,,Дебилни решения и проекти,, , номер 1 е околовръстния ремонт , две лентички без аварийна , на всичките одобрили го и лапнали некой бон пожелавам поне по една авария точно там.

 2. Щом дипломирани утвърдени архитектки проектират нещоси с алумин, с титан, с бамбук, чам или ракита нека Мъдреците от ПодТеЛето си траят, а? А? Или акоервена си пишкат „мненийца“ – оно си е за техна сметка.

  Неясно остава защо споменават ТЮТИ = печелят Червена Точка всеки път ли?

  (За сведение на КараКАЛИНКИТЕ: към Старините да се прибавят ПОДРАЖАТЕЛНИ, ИМИТАТИВНИ елементи е неморално и забранено даже във французойските практики Петканови.

  КОНТРАСТ – МОЖЕ, имитация – не, виж арх.Пей в ЛУВЪРО!)

  1. Оп-па, той не бил ТЮТИ, той бил ТИТЮ, грешка допуснахме, ‘свинете!

   Дано не сме го стъжнили милия г-н Началник накрая на мандата, че да лиши от Червена Точка колегата Валентинов…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина