АктуалноГласовеИзбор на редактораМненияНовини

Пореден протест срещу кариера в Родопската яка

Жителите на Храбрино започнаха протестна подписка срещу инвестиционно намерение за добив на гнайсошисти, готвят блокада на Околовръстното

Хората, живеещи в родопското село Храбрино, до Пловдив, са стартирали протестна подписка срещу инвестиционно намерение на фирма „Еолит“ ЕООД за изграждане на кариера за добив на гнайсошисти в местността „Бунилото“, на площ от близо 100 дка.

От гражданския инициативен комитет вече имат събрани над 400 подписа и са получили подкрепа от жителите на съседните населени места Марково и Първенец.

Недоволните декларират, че са готови на ефективни протести, включително да блокират ключови пътни артерии като Околовръстното шосе на изхода за АМ Тракия. Хората подчертават, че в проекта се предвижда изсичане на над 50 дка гори, които са държавна, общинска и частна собственост. 

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов заяви пред радио Пловдив, че е категорично против инвестиционното намерение и допълни, че още днес ще бъде внесено в РИОСВ отрицателно становище. 

От своя страна строителният предприемач д-р Малек Насер, който е съдружник във фирмата инвеститор „Еолит“ ООД посочи, че договорът с Министерството на енергетиката е подписан още през 2014 г.

От дружеството допълват, че до момента никой от протестиращите жители на Храбрино и от общинската администрация на „Родопи“ не е търсил инвеститорите да коментират с тях какви са намеренията им и какви компромиси могат да бъдат полезни. 

Предприемачът подозира и политически мотиви зад недоволството на местните жители. 

Припомняме, че това е поредното намерение за изграждане на кариера в Родопската, след тези в Белащица и в Първенец, което предизвиква общественото недоволство.

Снимка на корицата: стопкадър btv

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина