АктуалноГрадътИзбор на редактораКултураНовини

Полиция блокира Тютюневото градче, проверяват документи

Прокурорска проверка за законността на действията от последните дни тече в момента в квартала, проверяват и склада до Сточна гара

Полицейски служители блокираха подстъпите към тютюневите складове в Пловдив днес сутринта. Целта е проверка на документите на складовете, които се събаряха в последните дни. Специално полицейски присъствие има и около склада на „Христо Ботев“ и „Авксентий Велешки“ до Сточна гара, който също е трябвало да бъде съборен, отново по обичайната схема – с „План за безопасност и здраве“, научи „Под тепето“.

По нареждане на прокуратурата Икономическа полиция извършва щателна проверка на документацията на складовете, чиито собственици през последните няколко дни системно ги разрушаваха.

Складът на ул. „Христо Ботев“ 57 – до Сточна гара – е в полуразрушено състояние от много години. Преди три години тръгна събарянето му, но тогавашният министър на културата Боил Банов спря бутането. Сагата продължи дълго време, като в началото на 2021 година отново имаше активност в посока неговото премахване, но сградата отново бе запазена.

Припомняме, че на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) вчера сградата бе обявена за културна ценност от категория „за сведение“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

 1. Дано най-после се потърси наказателна отговорност за това така дълго продължило герберско безхаберие към историческия Тютюнев град на Пловдив, завършило с варварски акт на разрушаване посред нощ.

 2. от прекалено експозиране на едни и същи казуси по няколко пъти вече са забъркахме къде да четем, къде да регираме.

  я малко по-полека, де!

  (ЗА ПАВАЖИТЕ И КАЛДАРЪМИТЕ НЕ Е ЛИ МОДНО ДА МИЛЕЕМ?)

  ((ЗА ТРОЛЕЙБУСИТЕ ЗАБРАВИХМЕ ЛИ ВЕЧЕ?))

 3. „19 септември 2006 18:19
  Две жени загинаха при срутване на стара сграда на ул. „Алабин“ в центъра на София. Жертвите са на видима възраст около 20 години.“ Пази Боже да не четем и ние в Пловдив такава новина около Тютюневите складове!!!

 4. сградата бе обявена за културна ценност от категория „за сведение“ = което е най-ниската категория, под „Местно значение“ и дори ПОД „В АНСАМБЪЛ“.

  Такива из страната от десетилетия просто се фотографират, измерват се няколко размери и се описват с няколко изречения БЕЗ ДА ПРЕЧАТ НА ПО-ЦЕННИТЕ СТАРИНИ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина