АктуалноБългарияВластГрадътКултураНовиниПод лупа

Тютюневият склад на Сточна гара – ще се бута, няма да се бута

Зам.-министърът на културата идва в имота на Моравенови с кмета и райкмета на оглед

Съдбата на емблематичната сграда на ъгъла на улица „Авксентий Велешки“ и бул. „Христо Ботев“ периодично люшка общественото мнение в Пловдив. Постройката тъне в разруха от десетилетия. 17-годишната сага около нея е пословичен пример за неразбориите между държавна, местна власт и закон, както и множество частни интереси.

През последните 5-6 години тя ту беше събаряна, ту не беше…

На 26 август 2015-а действащия и.д. кмет на „Централен“ Георги Титюков издава заповед за премахването ѝ. Над година по-късно съдът отмени документа, като намери редица нарушения в процедурата по издаването му. Мотивите на Темида може да видите подробно ТУК.

На 15 номеври 2016-а година кметството обжалва решението на Административния съд за тютюневия склад на Сточна гара.

На 5 февруари 2018-а ви съобщихме, че Сагата със склада на Моравенови е решена и инвеститорът ще строи, след премахване на постройката.

Следва кратко затишие и на 26 юли 2019-а отново е разпространено прессъобщение, че багерите влизат и за три дни ще разчистят терена. Именно ден по-късно се надигна огромна вълна от недоволство. КАБ поиска оставката на директора на НИНКН Даниела Джуркова.

След разразилия се скандал и отпор на обществото, министърът на културата Боил Банов спешно дойде на обекта, за да спре събарянето, позволено от неговата подчинена. Накрая се намеси полиция, за да изгони багерите от тънещия в забвение, саморазрушаващ се тютюнев склад.

Спряха бутането на склада в последния момент с полиция, багерите си тръгнаха

В последния работен ден на странната 2020 година от общината предупредиха за двудневни ограничения на движението в района, заради… събарянето на сградата и само няколко часа по-късно заявиха, че то няма да се състои, без повече обяснения. После стана ясно, че е предвидено днес зам.-министърът на културата Амелия Гешева с кмета Здравко Димитров и райкмета Георги Стаменов ще отидат днес по обед на оглед в обекта.

Към днешна дата остатъците от някога величествената сграда продължават да се крепят на ръба на фантазията.

17-годишната сага с няколко дела, пожар, срутвания, различни заповеди и процедирания, дали е на път да приключи?!

Ще се бута, няма да се бута…

Очаквайте подробности

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина