АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКварталиМненияНовиниПод ножа

Почти нищо не остана от централата на тютюнева фабрика Родопи

Почти нищо не остана от бившата централа на тютюнева фабрика Родопи, увери се на място Под тепето. Над 70 % от стария тютюнев склад е разрушен.

От масивното здание е останала само фасадата откъм ул. “ Иван Вазов” и съвсем малка част от ъгъла с “ Авксентий Велешки”. Всичко останало е унищожено.

Събаря се и днес. Работници без каски и предпазни облекла продължават да “обезкостяват” постройката- бутат вътрешните стени на ръка. Хората от квартала, особено тези в съседната кооперация, се оплакват от безкрайния шум и запрашаването на домовете им, дори през уикенда.

Припомняме, че обявената като реконструкция дейност в бившата централа на Родопи започна в края на миналата година. Тогава цялата фасада бе опакована със строително скеле и от дейностите на място всички оставаха с впечатление, че наистина се случва ремонт и реконструкция на сградата, а не унищожаването й.

Представените от инвеститора Виктория Сити Център, с управител Величко Яков, визуализации на проекта за бъдещата постройка никак не съвпадат с автентичния вид на вече полуразрушения склад. Те бяха пратени до медиите в началото на седмицата, с обявяването на края на „важен етап от проекта по укрепване и реконструкция на бизнес-сградата на кръстовището на улиците „Иван Вазов“ и „Авксентий Велешки““, както бе написал в съобщението си до медиите инвеститорът. Явно етапът е завършил с разрушаването на цялото южно крило на зданието.

За какво укрепване и за каква реконструкция на сградата става дума, не е ясно, след като нея вече почти я няма. Според Виктория Сити Център проектът им е съгласуван с НИНКН. Дали институтът е съгласувал унищожаването на 70 процента от автентичността на бившата централа на Родопи, предстои да разберем.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

9 коментари

  1. НИНКН докато се произнесе,сградата ще е в историята. Констатация и бутафория в крайна сметка навярно, жалко, градът се обезличава и погрознява с всеки нов ден.

  2. Шибаняците Гербаците и техните продажни мастии – аместевци, тотевци, зиковци и разни зам кметчета с крокодилски апетити довършиха Пловдив!

  3. Когато си продал душата си , да унищожаваш душата на един град не струва нищо. За простите съзнания, размити от пачките, термини като екология, архитектурно наследство и работа с контекста са пълна чака-рака. Със сигурност сънят на колегата архитект, подписал се под тази свинщина е спокоен. Уважил е клиента и Клиентът го е „уважил“. Да сте живи и здрави убъфси . Историята ще ви бие шута рано или късно.

  4. Айде пак! Паметници на архитектурата, на клултурата – не разбрахте ли, че Пловдив е във владение на една прослойка с ниво на култура клонящо към нула. Единици са такива, като този на “Розаимпекс”, които се стараят да реконструират и да запазят сградите. Всичко останало е пачки, джуки и Филип Плейн. А строителството си е сладко – като гледам какво се построи, Пловдив трябва да гони 1 млн. жители. Но уж всички недоволни, а ГЕРБ си печелят всички избори в града от 15 години????

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина