АктуалноЗабравеният градКултура

По следите на изгубените сгради под тепетата

В годините в Пловдив са разрушени редица ценни постройки, за които днес имаме само спомените си и тук-там някоя фотография. Събрахме някои от по-известните и централните сред тях в един текст, който да ни послужи като напомняне, че не всичко старо задължително е непотребно и в доста случаи унищожението не е донесло непременно нещо по-стойностно.

Аптека Марица

Аптека Марица е една от най-старите в Пловдив. Създадена е през 80-те години на ХІХ век. Първоначалното място не е известно, но в самото начало на ХХ век табелата се вижда върху новопостроена сграда на ъгъла между днешния бул. „6 септември” и ул. „Райко Даскалов”, срещу Караул хан.

През 1908 г. аптеката била закупена от младия магистър по фармация Харитон Куев. Старата едноетажна постройка явно не била по вкуса на новия собственик и той решил да построи върху отсрещната страна на улицата представително здание по европейски образец.

Възложил проектирането на архитект Пенчо Койчев, утвърден специалист, автор на запомнящи, се постройки, сред които Съдебната палата в София и царския дворец в Бистрица. След като строителите свалили скелето, половината град се извървял да види новото чудо на Пловдив. Всичко било за похвала – и аристократичната украса отвън, и вътрешното оформление, и порядките в аптеката. Години наред заведението било сочено като образец.

За съжаление, малко преди 1980 г. динамитът разрушил прекрасното здание, за да открие безличната фасада на нов жилищен блок.

Куршум Хан

Куршум хан е една от легендарните пловдивски сгради, за които си спомняме с тъга…

Повече за изгубените пловдивски сгради – четете във виртуалния гид LOST IN PLOVDIV

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина