АктуалноВашите писмаГласовеГрадътЗабравеният градЗелен градИзпод тепетоКварталиНовиниОбщина ПловдивРазследване

Пловдивчани: Изправени пред ужаса да бъдем зазидани в домовете си

Жителите на Смирненски – 100 семейства от бл.10-12 на ул. „Царавец“, пишат до кмета Костадин Димитров и местния парламент

Така изглеждаше преди време полянката зад блок 10 – 12 на улица „Царевец“ в пловдивския район „Западен“.

Въпреки измененията през последните две десетилетия, частичното застрояване и новооткритата пътна артерия по проекта Модър-Царевец, която ще свързва двата квартала, ситуацията изглеждаше приемлива.

„Не беше приятно, но съвсем наскоро се превърна в пълно безумие. Улицата осъмна с много отрязани дървета, предвещаващи поредния план за безразборно застрояване, задкулисно придвижен към действие. Ние сме изправени пред ужаса да бъдем зазидани в домовете си от започващи вече одобрени строежи на метри от прозорците ни. Сградите ще бъдат по-високи от 5-те етажа на блока ни“, за това алармират жители на квартал Смирненси в писмо до кмета и общинския съвет на града.

За ситуацията, в която се намират ви разказахме във видеопдкаста в „В Капана“ на Под тепето.

Над 100 домакинства в Смирненски остават без дневна светлина – ВИДЕО

Тяхната история силно развълнува пловдивската общественост защото всяка бетонна джунгла започва така.

Потърпевшите от инвестиционните намерения на двата парцела търсят съдействие от управата на града за справяне с безизходицата, пред която са изправени. Съкварталците са входирали писмо в Община Пловдив с № 24 П-3570 и в Общинския съвет на града с № 24 VIII-5 на 03.04.2024 г.

“ Със съседите се борим с ужасяващата реалност – ще ни зазидат в домовете ни без слънце, защото парите и далаверите на властимащите са висша сила в България. Не сме първите, а най-лошото е, че няма и да сме последните. Почти всички зелени площи на кадастралната карта са отбелязани в жълто – с разрешително за строеж. Искаме да вдигнем шум, да събудим нашата общественост и да обединим всички в каузата Слънце Не Бетон“ – пишат още пловдивчани и търсят подкрепа в социалната мрежа, където са създали страница за своя проблем и кауза под същото име.

Хората са категорични, че ще се стигне до ефективни протестни действия, ако не им се обърне внимание от властимащите и компетентните институции не се заемат с цялостна проверка по случая.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина