АктуалноГласовеГрадътЗелен градНовини

Пловдивчани искат Общината да си върне терена зад Братската могила – Обновена

Граждани от Инициативата „За парка“, които вече организираха два протеста в защита на терена зад Братската могила, ще внесат подписка в местния парламент, подкрепена от над 700 души, с конкретни искания по казуса. та си за разглеждането им от местната власт, заедно със събраните в подкрепа над 700 подписа.

Пловдивчани заявяват категорично, че очаква в срок от 1 месец Общински съвет – Пловдив да разгледа направените искания и да вземе решение по тях.

Протест иска оставката на кмета и Общинския съвет

Исканията на Гражданската инициатива са:

  1. Община Пловдив да се отчужди имот с идентификатор 56784.510.558 по кадастралната карта (ПАРКА), 81 дка от парк „Отдих и култура“ и той да стане публична общинска собственост;
  2. Да се промени предназначението му в ОУП на гр. Пловдив от Од (зона за рекреация) в зеленина, то е било по предходните планове на града.
  3. Паркът да се облагороди и стопанисва от Общината.

От инициативния комитет заявяват пред своите съграждани и управлението на града, че ще използват всички законови възможности, за спасяването на „Зеленото сърце на Пловдив“.

Непримиримите пловдивчани коментират, че ще продължат с инициативите в защита на обществения интерес и ще положат усилия да запознаят съгражданите си със схемата за присвояване на зелените площи и лицата, които са я осъществили.

Тази сутрин стана ясно, че общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ са внесли в местния парламент предложение за придобиване на имота на Гребната база с цел запазване на парка. От групата им настояват комисия, с участие на общински съветници и администрацията, да започне незабавни преговори със собственика на частния имот. Според тях 20-годишният казус, предизвикал напрежение сред гражданите, може да се реши по законен начин като общината придобие терена с последваща промяна на Общия устройствен план на Пловдив. 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина