Новини

Киев е бил подложен на масирана нощна атака с дронове

Украинската столица е била подложена на нощна атака с дронове. За това съобщи кметът на града Виталий Кличко, съобщава OFFNews. Киев в бил атакуван с иранските „Shahed“.

„Няколко взрива прогърмяха над Соломенски и Шевченски район“, отбеляза той и уточни, че спасителните служби работят по места и подробна информация ще бъде дадена по-късно.

По данни на Киевската градска военна администрация по време на нощната атака над града са свалени около 15 от 20 вражески дрона. Поразен е обект от критичната инфраструктура.

„За съжаление, има поразен обект от критичната инфраструктура. Аварийните служби ликвидират последствията. Информацията за жертви и ранени се уточнява“, отбеляза началникът на службите Сергей Попко.

По-късно оглавяващият киевската областна военна администрация Алексей Кулеба съобщи, че в резултат от нощната атака с дронове са повредени и частни домове.

Според предварителната информация пострадали са двама души, които в момента се намират под лекарско наблюдение.

„Всички служби са по местата си. Работим над ликвидирането на последствията от ударите“, добави Кулеба.

По-рано, по време на традиционното си видеообръщение, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че защитата на границите на Украйна е „постоянен приоритет“ и че страната му е готова за всички възможни сценарии с Русия и съюзничката ѝ Беларус, предаде Ройтеrс.

„Защитата на нашата граница както с Русия, така и с Беларус, е наш постоянен приоритет“, заяви Зеленски в нощното си видеообръщение. „Ние се подготвяме за всички възможни отбранителни сценарии“, добави той.

Коментарът му идва в навечерието на посещение в Беларус на руския президент Владимир Путин на фона на дискусии за възможна нова офанзива от страна на Москва и предположения, че тя би могла да дойде откъм Беларус, отбелязва агенцията.

В обръщението си Зеленски отправи нов призив към западните страни да осигурят на Украйна ефективни въздушна отбрана. Той също така каза, че силите му държат под контрол град Бахмут в Източна Украйна, където се водеха едни от най-ожесточените боеве.

Президентът съобщи, че е възстановено електричеството на още три милиона украинци след последните руски атаки срещу инфраструктурата, с което общият брой на гражданите с възстановено електроснабдяване е достигнал девет милиона през последните два дни.

„Електроснабдяването беше възстановено за още три милиона украинци. Плюс шест милиона вчера. Това означава, че след терористичните атаки в петък вече имаме резултат за над девет милиона души“, посочи украинският президент.

Русия изстреля множество ракети срещу енергийната мрежа на Украйна в петък, като уби най-малко трима души и повреди девет енергийни съоръжения.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина