АктуалноГрадътЖивотИзбор на редактораКултураМненияНовини

Пловдив се превърна в център на европейската киноиндустрия за няколко дни

Subtitle Film Festival събра на едно място 46 кастинг режисьори, сред които тези на филмите за Бонд, Игра на тронове и Викинг: Валхала, с 41 български и европейски актьори

Организаторите Стив Кеш и Ричард Куук са категорични, че новите лица са най-ценното нещо, което има филмовата индустрия и именно от там идват новите възможности

Пловдив стана център на европейската киноиндустрия в рамките на няколко дни. Градът посрещна едно от най-големите кастинг събития в света- Subtitle Film Festival. Форумът събра на едно място десетки актьори от България и Европа с едни от най-влиятелните и значими кастинг режисьори в света на киното. Под тепетата дойдоха хора, които седят в основата на продукции като филмите за Джеймс Бонд, сериали като Игра на тронове, Викингите: Валхала, Шерлок и много други. Фестивалът се проведе на няколко локации в Капана, и в Lucky- Дом на киното, където вървяха прожекции и срещи с актьори и режисьори. Всеки път Subtitle Film Festival се прави на различно място в Европа именно с тази цел- да среща в жива среда за работно и лично общуване локалните актьори с европейските им колеги и всички тях- с известните кастинг режисьори. Нещо, което все по-трудно се случва в дигиталния постпандемичен свят.

Организаторите на Subtitle Film Festival Стив Кеш и Ричард Куук

Организаторите на мащабния фестивал, вкарал Пловдив във фокуса на индустрията, макар и само за няколко дни- ирландците Стив Кеш и Ричард Куук отделиха няколко минути, въпреки сложността на организацията на Subtitle Film Festival, за да разговарят с Под тепето. Сложен за организиране и мащабен фестивал, тъй като в него участваха близо 100 представители на кино индустрията, сред които куп именити кастинг режисьори, режисьори, европейски и български актьори, сред които Алек Алексиев, Иван Бърнев, Маргита Гошева, Мария Бакалова, Таня Костадинова, Юлиян Костов. В Пловдив на фестивала гостуваха и куп известни европейски лица от големия и малкия екран, като например играещият основен персонаж в епичната мегапродукция на HBO Вавилон Берлин Lenn Kudrjawizki.

41 български и европейски актьори бяха част от фестивала

„Мисля, че Subtitle Film Festival е едно от най-големите кастинг събития в света. Тази година то се случва в Пловдив и мисля, че от тази гледна точка е коректно да се каже, че градът е бил в центъра на европейската кино индустрия за няколко дни”, заяви Ричард Куук, който заедно със Стив Кеш се срещнаха с Под тепето в бар Котка и Мишка- една от локациите на фестивала.

КАКВО Е SUBTITLE FIM FESTIVAL

„Това е необикновено събитие. В основата му е „хора срещат хора”. Всички тук работят във филмовата индустрия, но са от две различни страни. По принцип съществува схващане, че между тях има изградена нещо като въображаема фасада. Но когато са заедно, между четири стени, всъщност разбират, че са от една и съща страна. И това най-често се осъзнава от актьорите, които присъстват на Subtitle Film Festival- падането на тази въображаема фасада е като една революция за тях”, смята Ричард.

„Всъщност именно това прави Subtitle Film Festival много различен от всеки един друг фестивал, защото тук нито купуваме, нито продаваме филми. Понякога хората не разбират какво точно да очакват от фестивала, защото не е като другите филмови форуми, но в последствие се оформят приятелства и се отварят нови възможности за всички”, казва Стив.

„ Напълно съм съгласен. Това събитие няма никаква комерсиална цел. Стивън е прав, защото повечето филмови фестивали се опитват да привлекат финансиране от Европа. На тях има продуценти, промоутъри, и въобще всичко. А като център на нашия фестивал са актьорите и кастинг режисьорите. Тук не присъстват филмови агенти и дистрибутори и така създаваме абсолютно различна динамика и различна среда. Това, което забелязвам с времето за всеки един от другите фестивали, е малко или много абсолютно еднакво .Това, което правят актьорите на тях е да отидат, да участват в интервюта, да се позабавляват и да се приберат вкъщи. Затова си помислихме, че с едно такова събитие можем  много фино да подчертаем ролята на актьора и кастинг режисьора и го направихме”, добавя Ричард.

ВРЪЗКАТА МЕЖДУ КАСТИНГ РЕЖИСЬОРИТЕ И АКТЬОРИТЕ

Кастинг режисьорите са огромната част от Subtitle Film Festival.  Още с прохождането на фестивала преди години в ирландския град Килкени, огромни кастинг режисьори от Европа осъзнали, че именно по този начин имат възможността да видят актьорите в съвсем различна светлина. А като резултат от всички състояли се досега издания е изводът за всички, че европейските актьори не просто не са по-малко добри от американските или британските, но дори в повечето случай са по-добри.

„ В крайна сметка успяхме чрез фестивала да подчертаем именно това- че европейските актьори в много случаи са по-добри”, доволен от резултатът е Стив.

Ричард смята, че тези срещи между актьори и кастинг режисьори в рамките на няколко дни са еднакво важни и за двете страни, не просто, защото пада имагинерната стена между тях, а защото те много често си подават ръка за бъдещи партньорства.

„ Особено че след ковид повечето хора не се срещат на живо в нашия бизнес. Те общуват професионално помежду си чрез селф тейпове, които актьорите правят . Ние предоставяме възможност на кастинг режисьорите да се срещат с хора по начин, който започва да става все по-невъзможен да се организира, защото повечето режисьори искат да им изпратят видеозапис и толкоз. Но е много по-ценно и важно да имаш личен контакт с актьорите. Много е различно, когато вече ги познаваш като професионалисти, но и като хора, говорил си с тях на неофициална среща. Така кастинг режисьорът не само можеш да препоръча актьора, но и да е  спокоен, че си е свършил работата. Защото като гледаш само кастинг видеа, това няма как да го знаеш. И преди съм казвал, че кастинг режисьорите обичат да предлагат хора, които харесват. Да харесваш хора в тази сфера е много по-ценно  отколкото хората го осъзнават”, казва Ричард.

„ В големите филмови компании не осъзнават колко по-ценно е да имаш нюанса за един човек на живо. Мисля че именно заради това кастинг режисьорите обожават да бъдат на фестивала, защото взимат точно това от актьорите. Виждат големи професионалисти и добри актьори, виждат готини хора. Но мисля и за актьорите е много важно, защото те имат възможността да видят много кастинг режисьори по нетрадиционен начин. В случая не се явяват на определен кастинг за определена роля за малък уважителен разговор. Тук няма кастинг. Няма тест. А е хора говорят, хора срещат хора. Мисля, че това е огромна възможност и за двете страни”, казва на свой ред Стивън.

ДА ПРОМЕНЯШ ФИЛМОВАТА ИНДУСТРИЯ

Двамата посочват, че именно неутралното пространство дава възможност за такъв тип неформално, лично и в същото време работно общуване, за да може например Frank Moiselle, който е правил кастинга за Вайкинг: Валхала, да може да заяви на продуценти и режисьори: „Аз съм бил с този човек, говорил съм с него. Той е страхотен актьор, но и човек. Кастнете го”.  Стив и Ричард са убедени, че по някакъв начин променят филмовата индустрия.

„ Никога не знаеш кога ще имаш възможността да те поканят на кастинг, да заснемеш такъв. Това няма как да ти се гарантира по време на този фестивал. Но това, което получаваш със сигурност, са контакти, взаимоотношения работни и човешки между двете страни. Със сигурност има хора, които са се срещали във феста и поддържат контакт с времето. Заформят се приятелства както между актьорите, така и между кастинг режисьорите и актьорите. Това е човешкото и безценното. Другото ценно е, че актьорите от цяла Европа се събират и независимо че говорят различни езици, от различни държави са, те имат едни и същи проблеми и трудности. Това общуване няма как да се случи по време на друг фестивал”, смята Ричард.

Двамата подчертават, че проблемът с едни и същите лица на екрана го има навсякъде, не е само български феномен.  Мислят, че причината е в продуцентите и дистрибуцията. Но вярват, че идва моментът, в който това започва да се променя. Категорични са, че новите лица са най-ценното нещо, което има филмовата индустрия и именно от там идват новите възможности.

Стив и Ричард смятат, че все повече хора се обръщат към европейското кино. А те са намерили своя инструмент, с който вярват, че помагат за правенето на промяната- те също се обръщат към европейските актьори.

„Това е нашият начин, по който се опитваме да променим средата, тъй като в момента знаем, че нещата не се развиват по най-добрия начин. Има толкова много таланти, които остават незабелязани. Те остават невидими през някаква мрежа. Разбира се, че не можем да променим абсолютно всичко по нов и модерен начин, но с малки стъпки можем и се опитваме това да бъде ефективен начин да работим в тази посока”, казват двамата.

МАЩАБЪТ И ИМЕНАТА В SUBTITLE FILM FESTIVAL

Подчертават, че в техния случай да бъдеш ирландец прави разликата за тях, тъй като Ирландия, също като България, е много малка страна, която винаги трябва да се бори за това да бъде чута. В момента те правят изключително европейски фестивал, който събира изцяло актьори и кастинг режисьори от сърцето на целия континент. За мащаба на работата им говорят цифрите и имената- 46-те кастинг режисьора от всички точки на Стария континент, дошли в Пловдив за Subtitle Film Festival. Те общуваха професионално и лично с общо 41 български и европейски актьори. Във фестивала участваха и трима известни европейски режисьори.

„ Относно имената – не може да стане по-голямо от това. Имаме Debby Mcwilliams, работила по много от филмите за Джеймс Бонд, Lucy Bevan, кастинг режисьор за Игра на тронове,  Theo Park, които е носител на награда Еми, Kate Rhodes James от сериала Шерлок , Frank Moiselle- кастинг режисьорът на Викингите: Валхала. Изключително високо интернационално ниво”, изброява част от знаковите имена Стив.

Ричард пък добавя, че кастинг режисьорите са много конкурентни и след фестивала вероятно ще се състезават кой по-бързо да кастне български актьори. Чест резултат от Subtitle Film Festival е някой от участвалите кастинг режисьори да кастне актьор от държавата, в която се е провело събитието. Самите кастинг режисьори много се гордеят с това и имат амбицията да продължат с такава традиция и след пловдивското издание.

„ Това са хора, които взимат решения. В Щатите например е много по-трудно да бъдеш кастинг режисьор, защото те почти нямат избор- всичко се решава от студиата. Но не е така в Европа, където има много кастинг режисьори, наети да избират различни актьори и да променят мнението на режисьора и продуцента. Те не искат да предоставят най-очевидния избор, а най-правилния. Това е качеството, което те внасят. Това е прекрасно за нас, тъй като имаме много случаи, в които от фестивала кастинг режисьори са викали актьори за филм. Случвало се е 3-4 седмици след фестивала актьори да отидат на снимачната площадка. Връзката може да бъде осъществена и след месеци”, казва още Ричард.

 ЗАЩО ПЛОВДИВ?

Защо са изпрали Пловдив? Просто защото градът им харесва. И защото е втори по големина в страната, в която са искали да организират Subtitle Film Festival. Традиция е за Стив и Ричард да подминават столиците на държавите, в които правят събитието. За да изберат града обаче те правят голямо проучване. Това се е случило и с Пловдив. Били са няколко пъти тук, за да усетят града преди да се наложи за работят в него. Правят го като типични туристи- наслаждават се на населеното място, но и се опитват се да си представят как може да съществува фестивалът им в него. След това се заемат с организацията. А след края на събитието, никога не се връщат с него в същия град. Могат да го сторят отново като туристи, но не и в този работен формат.   

„ Няма да се върнем с Subtitle Film Festival в Пловдив. Никога не се връщаме. Идваме един път в страната и това е”, казва Стив.

„ Духът и динамиката остава във фестивала, но локациите се сменят. И мисля, че именно благодарение на това динамиката остава жива. Всяко едно място има своята собствена енергия. Но по-важното е другото, което фестивалът прави- за 3-4 дни да промени мирогледа на локалните актьори тотално. Това е огромният плюс на Subtitle Film Festival”, казва на финал Ричард.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

 1. …може да доведе до ПОВРЪЩАНЕ развихрилото се ОБЛАГОРОДЯВАНЕ И ДОРАЗВИВАНЕ НА ГОРКОТО ФИЛИБЕ С РАСОВОТО КОМАРОВЪДСТВО В ЗАСТОЯЛА ВОДА И ИНДУСТРИАЛНИ МАЩАБИ НА ПРЪСКАНЕ С ОТРОВИ

 2. ОФИЦИАЛНИ ВЪЗТОРЗИ/.
  ОФИЦИОЗНИ.
  ОДИОЗНИ…
  Стига въздух под налягане по поръчка!
  ЕСК’2003 бе!

  1985
  Athens
  1986
  Florence
  1987
  Amsterdam
  1988
  West Berlin
  1989
  Paris
  1990
  Glasgow
  1991
  Dublin
  1992
  Madrid
  1993
  Antwerp
  1994
  Lisbon
  1995
  Luxembourg City
  1996
  Copenhagen
  1997
  Thessaloniki
  1998
  Stockholm
  1999
  Weimar
  2000
  Reykjavík
  Bergen
  Helsinki
  Brussels
  Prague
  Kraków
  Santiago de Compostela
  Avignon
  Bologna
  2001
  Rotterdam
  Porto
  2002
  Bruges
  Salamanca
  2003
  Graz
  Plovdiv
  2004
  Genoa
  Lille
  2005
  Cork
  2006
  Patras
  2007
  Luxembourg City
  Sibiu
  2008
  Liverpool
  Stavanger
  2009
  Linz
  Vilnius
  2010
  Essen
  Istanbul
  Pécs
  2011
  Turku
  Tallinn
  2012
  Maribor
  Guimarães
  2013
  Košice
  Marseille
  2014
  Umeå
  Riga
  2015
  Mons
  Plzeň
  2016
  San Sebastián
  Wrocław
  2017
  Aarhus
  Paphos
  2018
  Valletta
  Leeuwarden
  2019
  Plovdiv
  Matera
  2020-April 2021
  Rijeka
  Galway
  2022
  Kaunas
  Esch-sur-Alzette
  Novi Sad
  2023
  Veszprém
  Timișoara
  Elefsina
  2024
  Tartu
  Bad Ischl
  Bodø
  2025
  Nova Gorica / Gorizia
  Chemnitz
  2026
  Oulu
  Trenčín
  2027
  Liepāja

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина