АктуалноГласовеГрадътЖивотНовиниФоторепортаж

Пловдив отбеляза две години от началото на войната в Украйна

С изложба, молебен и мълчаливо бдение украинската общност в града под тепетата отбеляза Ден на паметта – ГАЛЕРИЯ

На 24 февруари преди две години светът бе потресен от началото на нечовешката война срещу Украйна. Война, която принуди много хора да търсят убежище далеч от домовете си в търсене на мир и сигурност. Пловдив, град с дълбока история и културно наследство, стана нов дом за хиляди семейства бягащи от ужаса на войната.

На днешната дата общността им в Пловдив отбеляза Ден на паметта с поредица от събития, организирани с подкрепата на почетния консул на Украйна в град Пловдив инж. Димитър Георгиев.

Малки и големи децата се събраха в Народна библиотека «Иван Вазов», където бе открита изложба с техни рисунки под наслов  „Украйна и България – едно сърце на 2 страни“. Фоайето Библиотеката се напълни с цветовете на украинския и българския флаг и детска глъч. Чрез рисунките си всеки един от тях разказваше своята история. Истории за загуба и надежда, за страх и смелост, за миналото, което са оставили зад себе си, и за бъдещето, което се стремят да изградят.

На откриването на изложбата, както и на останалите събития през деня, присъства Анна Тертична – заместник-посланик на Украйна у нас.

Един от най-трогателните моменти бе презентацията, в която децата изразиха своята любов към България – страната, която ги прие, когато бяха в беда. Те говориха за това как са заобичали местните традиции, езика, природата и за получената подкрепата на българския народ.

Събитието завърши с обща снимка, на която децата държаха своите рисунки, символизирайки единството и мира между народите.

По-късно следобяд бяха отслужени молебен за мир и панихида за загиналите в църквата „Св. Димитър“. На нея присъстваха още областният управител на Област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев и заместник-кметът на Пловдив с ресор култура Пламен Панов. Официални лица изразиха подкрепа в кратки слова и заедно с всички присъстващи украинци се помолиха за завръщането на мира в Европа.

След молебена всички се отправиха към двора на Катедралния храм „Успение на Св. Богородица“ в Стария град, където имаше мълчаливо бдение със свещи.

Към него се присъединиха и множество пловдивчани и хора дошли от различни населени места в областта, за да изразят подкрепа към украинския народ.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина