АктуалноЗелен градИзбор на редактораКварталиМненияНовиниОбщина Пловдив

Пловдив кандидатства за пари за електробуси

Община Пловдив ще кандидатства за 29,4 милиона лева по програма „Развитие на регионите 2021-2027“ за даване на живот на общинското дружество „Екобус“ със закупуването на електрически автобуси за двете му линии от градския транспорт. Кметът Костадин Димитров представи проектите, по които градската управа се надява да спечели финансиране, като един от тях е именно развитие на екологичния обществен превоз. Пловдивските предложения за финансиране вече са подготвени и до 60 дни ще има резултат дали те ще получат европейско финансиране, като от администрацията очакват той да е положителен.

Друг много важен проект, за който кметството се надява на пари от „Развитие на регионите“, е нова сграда на училище „Алеко Константинов“, която да се изгради на втория адрес на школото зад частно училище „Дружба“. Предложението е на стойност 3 милиона лева. Общината ще кандидатства още за 24 милиона лева за продължението на бул. „Санкт Петербург“ край имота, отреден за нова сграда на Математическата гимназия; за изграждане на Център за палиативна грижа срещу 5,5 милиона лева върху имот от 2,5 дка. в Тракия; 6,7 милиона лева за обновяване и озеленяване на спортния диспансер; 12 милиона лева за облагородяването на парк „Кан Крум“ в Тракия; както и за два енергийни проекта- за Административен съд и за ДКЦ V .

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

8 коментари

  1. Електробуси – хубаво, ама защо никой не пита по кои шосета и улици ще се движат, тъй като в Пловдив вече няма не разкопана улица. А като гледам темповете на „строителство“ по „Модър -Царевец“ и бул. Южен след 50 години електробусите ще остареят.

    1. Има нови линии, които ще спомогнат за отпушване на движението в града. Обявени са от години. Просто предният собственик на „Електробус“ беше крадец. Като всичко от ГЕРБ. И затова не са пуснати в движение, а само са на хартия.

  2. Дават пресконференция преди края на срока за подаване на проекти, избират само инфраструктура и енергийни мерки, и обявяват че вероятно ще спечелят заради разговорите с регионалното министерство?!! Парите са от МРРБ, не се разпределят от Община Пловдив както им скимне на тях. Ами какво става с проектите в останалите населени места в БГ? Нещо замирисва на скандалче…

    1. Трябва да приемат електробусите. Те избраха да възстановят лиценза на „Екобус“, всеки друг голям град вече има електробуси и в Пловдив много хора се населяват. Дори да са само 20, трябва да го приемат, защото това ще подобри транспортта и ще имат шанс да възстановят „Община Пловдив“ като превозвач.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина