АктуалноВластГрадътИзбориМненияНовиниПод ножа

Пламен Райчев: Очевидно не съм любимото дете на пловдивския офис на партията

„Очаквах по-зряло отношение от колегите, които от десет години са на ръководни постове в администрацията”. Така зам.-кметът Пламен Райчев коментира вчерашната пресконференция на районните кметове от ГЕРБ и председателят на групата на партията в Общински съвет, на която те поискаха оставката му. Както съобщихме по-рано, той няма да подава оставка, а и кметът Здравко Димитров няма да му я иска. Вчера в личен разговор Зико е подчертал, че застава твърдо зад заместника си.

„ Това е изключително неприятна ситуация в личен план. Не съм очаквал такава реакция- до вчера си говорихме по телефона с колегите и по никакъв начин не са подсказали, че не са доволни от моята работа”, обясни Райчев. И поясни, че никога не е искана обща среща, на която да се коментират проблемите.

Тази сутрин той очакваше райкметовете на последния етаж в бившия партиен дом с дебела документация за проектите във всеки от районите, но те не дойдоха.

„Надявах се днес да дойдат, а не да си комуникираме чрез медиите- това говори за политическа незрялост. Очевидно не съм любимото дете на пловдивския офис на партията. Ако греша, моля да бъда извинен- не съм съвършен. Но нека говорим с факти и лице в лице, а не мишкуваме в офисчета, да правим някакви сбирки. Това е мъжкия начин- фейс ту фейс. Така съм устроен аз ”, заяви Райчев по повод празната заседателна зала при организираната от него среща.

Относно мотивите за исканата му оставка- некомпетенстност заради застъпването на ремонти в града и предизвикан строително-транспортен хаос, той заяви, че още в началото на мандата е казал, че в следващите 4 години целият Пловдив ще бъде разкопан.

„ Знаех какво предстои. В момента общината реализира проекти за близо 400 милиона лева.  Всеки път се извиняваме на гражданите за създадените неудобства. Недоволни ще има”, заяви Райчев. И допълни, че администрацията прави всичко възможно да облекчава гражданите при изграждане на инфраструктурни обекти. За пример в това отношение посочи нощното асфалтиране и кратките срокове, в които действат изпълнителите на проектите. В обратната посока посочи за пример дългите ремонти на бул. „Руски” и „Васил Априлов”, които също бяха причина транспортен хаос при предходното управление на общината.

„Изненада ме това за липсата на информация относно линейните графици за районите- това е публична информация. Никога досега не съм си позволил да не върна обаждане на районен кмет. Озадачен и безкрайно разочарован съм от тях, с изключение на Костадин Язов, който също е останал озадачен от пресконференцията в партийната централа”, допълни зам.-кметът.

Попита колегите си от районите дали е било грешка спасяването на средствата от Региони в растеж за облагородяване на зоната около Гладно поле, заради които дейности там сега има транспортен хаос. Именно той запали искрата на конфликта между районните администрации и голяма община. „Половината от ресурса по Региони в растеж не бе защитен от предишните управляващи и сега това е причината да работим усилено там, тъй като можем да изпуснем сроковете. На бул. „Санкт Петербург” се работи до 23 часа. Изпълнителите са поели ангажимента да завършат асфалтирането в понеделник”, каза Пламен Райчев.

Определи като измислени обвиненията на колегите си.

„Бях обвинен за праха по улиците в Захарна фабрика. Бях обвинен и за пробива под Централна гара, който още не е започнал. Подготвил съм пред вас всички проекти, по които се работи. Те са на стойност 357 милиона лева. На втората година от мандата на никой кмет досега не е имало толкова проекти, които да се реализират. Бяхме наясно и казвах, че ще платим висока цена за това, че ще разкопаем града”, заяви Райчев и изброи част от започнатите проекти, част от довършените и предстоящите такива. По Водния цикъл са готови повече от 40 улици в Кършияка. Предстои обаче разкопаването и на бул. „Дунав”.

Райчев продължи да изброява обектите, по които работи или подготвя общината- от детски градини, до вътрешноквартални улици, през големи инфраструктурни проекти като „Модър-Царевец” и стадионите. И попита защо те не са направени до този момент, а се правят едва сега.

„ Обектите не вървят на самотек. Знам проблемите в най-малките детайли. Изненадах се например, че Георги Стаменов не знаел нищо за облагородяването на градската среда между бул. „Източен” и „Митрополит Панарет”. Та ръководител на проекта е неговият заместник г-н Пашов. Съжалявам, че се говорим през медиите с колегите, но това не е по моя вина. Имах по-различно виждане за нашите отношения. Но оставка няма да подам. Моят пост е назначаем и в момента, в който кметът г-н Димитров ми поиска оставката, тя е в джоба ми. Не ми е била детска мечта да бъда на този пост”, заяви Райчев. И добави, че е получил абсолютната подкрепа на Здравко Димитров, като му благодари за добрата оценка.

След което изброи, че това му е трети мандат като зам.-кмет, бил е и председател на общински съвет, както и шеф на областно пътно управление. Изчисли, че е ръководил проекти за общо над 600 милиона лева. И предложи на районните кметове да си конкурират CV-тата. Не скри обаче, че все още не е инженер. „В момента уча, предстоят ми държавни изпити. Не мога да завърша всичко наведнъж”, обясни той.

След въпрос на Под тепето заяви, че едва ли е косвена жертва в раздора между ГЕРБ и Здравко Димитров.

„В екипа сме се събрали да работим. С районните кметове имах личното убеждение, че работим добре. Но аз отчет за моята работа давам само на моят работодател и той е Здравко Димитров. Изпълнявам неговата програма”, подчерта Райчев.

„С какво са полезни районните кметове. Георги Стаменов вместо да прави „Митрополит Панарет”, можеше да оправи друга улица, за която настоява. Трябва да излезе пред Общински съвет, да защити своя бюджет и да реализира своите проекти. Не аз съм човекът, който дава пари на районите, а Общински съвет””, отговори зам.-кметът на вчерашните нападки на Георги Стаменов.

На въпрос на Под тепето защо улица „Май” в сърцето на Пловдив седи разкопана вече повече от година и половина, Райчев каза, ще там поема своята отговорност.

„Улица „Май” е приоритетна в списъка с улици. Там се забавихме, тъй като поръчката се обжалва. КЗК излезе с решение, че сме прави. След дни подписваме договора за изпълнение, имаме избран изпълнител. Улицата отдавна можеше да се направи, но не е в нас вината”, отговори заместник-кметът. По-късно пред медията ни уточни, че исканите от Георги Стаменов 80 хиляди лева за ремонта на ул. „Май” не са осигурени на районната администрация, тъй като общината ще го изпълни за 30 хиляди лева.

Очаквайте още по темата

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина