За пръв път на български език излиза изследването на Александър Башмаков “България и Македония”

Актуално Култура Новини

Книгата, издадена от “Балкански културен форум”, съдържа наблюдения размисли и анализи от едно пътуване през 1899 г. на руския публицист – основател и първи директор на Пловдивска народна библиотека

“Предвиждам само по-нататъшно развитие на тази борба,” предсказва авторът преди повече от век

Л. Фратев: Ако започнем да продаваме истината, тя вече не е истина, тя е стока

Вече 16 години фондация “Балкански културен форум” преиздава в навечерието на Коледа, стари, позабравени /умишлено или не/ , ценни книги за историята на Пловдив и цялата страна. 10 дни преди Рождество председателят ѝ – бизнесменът и общественик инж. Любозар Фратев представи тазгодишния подарък, който той нарече с една дума – “истината”.

От днес в големите книжарски вериги можете да намерите изследването на Александър Башмаков /Вещий Олег/ “България и Македония”. Книгата съдържа наблюдения размисли и анализи от едно пътуване през 1899 г. на руския публицист – основател и първи директор на Пловдивска народна библиотека.

Тя дава отговори на въпроси като: Кои всъщност са македонците; Какъв е характерът на населението; Какво ни сближава и какво ни разделя; Какъв език са говорели хората на тази географска територия и други.

Авторът на изследването осъзнава, че “някой ще се разсърди” и излага твърдата си позиция, че въпросите са с “налагани конструкции, мним сепаратизъм”.

“България и Македония” е издадена за пръв път през 1903 г, в Санкт Петербург.

Единственият оригинален екземпляр в цяла България се пази в отдел “Ценни сбирки” на Народна библиотека “Иван Вазов” в Пловдив. Откриването на тази ценна книга дължим отново на д-р Петко Георгиев – главен библиотекар и ръководител на отдела. Екземплярът е  подарен лично от автора на неговия наследник на директорската длъжност в библиотеката”, разказа инж. Фратев.

Името на руския потомствен аристократ Александър Башмаков е тясно свързано с Пловдив.

Той е завършил право в Имперския университет в Одеса през 1881-ва и веднага заминава за Източна Румелия, където се явява на конкурс за правосъден министър. Започва работа във ведомството като секретар, а година по-късно е утвърден с Указ на генерал-губернатора за Първи директор на Областната публична библиотека и Музея на Източна Румелия. Той е автор на стотици публикации за България и южното славянство. Създава и първия правилник за обществените библиотеки на България.

Народната личност не се създава с върха на перото, нито с вестникарски статии, нито на конгреси…”, пише Башмаков.

Предвиждам само по-нататъшно развитие на тази борба”, предсказва той преди повече от век.

 

“Преиздаването, 118 години след отпечатването ѝ в Русия, не е продиктувано от конюктурните балкански търкания, не е от стремеж да се застъпи една или друга позиция. Томчето има една-единствена задача, определена от автора:”Като пускам на бял свят тази книга, давам на своето творение простичко напътствие:”Иди по света, посей истината и разгонвай навсякъде царстващата лъжа!” – това коментира в отговор на въпрос на Под тепето, каква “цена” е готов да плати за раждането на този документален разказ председателят на фондацията Любозар Фратев.

По думите му, това е едно описание на нещата, и както Александър Башмаков завършва – “Това е истината в края на 19 и началото на 20 век, затова как се самоопределят хората, живеещи в Македония – по отношение на етнографията”.

Още за ценната книга и къде може да я откриете четете в КАПАНА.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.