АктуалноЗелен градНовини

Пешеходци и велосипедисти с предимство по ул.“Иван Вазов“

Ограничават автомобилното движение по историческата улица „Иван Вазов“ с изменение на Подробния устройствен план в централната градска част на Пловдив, което бе гласувано на днешното заседание на Общински съвет. Промените бяха приети с 33 гласа „За“ и 5 „Въздържал се“.

Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов представи проекта пред съветниците. Припомняме, че преди две години той запозна пловдивската общественост с желанието на кметството да направи историческата улица естествено продължение на пешеходната зона в Централна градска част. Още тогава Под тепето ви представи подробно проекта, който той показа днес на съветниците. Може да си го припомните в статията – „Иван Вазов” пешеходна? Може и да стане, може и да не стане…

В най-общи линии проектът залага повечето улици в Тютюнев град да бъдат реконструирани с еднотипни пътни и тротоарни настилки от естествен камък. Паважът се запазва, а нивото на пътната настилка и тротоарите се изравнява. Ще има подмяна на т. нар. елементи от градското обзавеждане – стълбове за осветление, кошчета за отпадъци, пейки и други.

Ахрянов припомни факта, че Пловдив разполага с най-дългата пешеходна зона в Европа. Според идеята на екипа му, улица „Иван Вазов“ може да я удължи с още 30 на 100.

„В момента имаме улица с две ленти за движение във всяка посока, а чрез намаляване на зоната за автомобили, ще се разшири пешеходната зона – дали двустранно, или едностранно и възможност за изцяло пешеходна зона или зона със споделено движение с ниска скорост“, обясни главният архитект.

В зоната между ул. “Авксентий Велешки” и пл. „Централен“ движението ще бъде споделено и ще се допускат само автомобили на живущи, а отсечката от кръговото до кръстовището с Библиотеката се намалява габаритът на пътното платно и тротоарите стават по-широки, подчерта още арх. Ахрянов.

По думите на арх. Ахрянов, реализирането на този проект, би довело до предпоставки и за свързване на бъдещата социализация на река Марица към пешеходната зона на града.

Сегашното автомобилно движение ще бъде пренасочено по съседните улици. За това е направен анализ, увери гл. архитект. Той предвижда трафикът да се отклони по ул. „Цанко Дюстабанов“. В момента тя е еднопосочна. Промените в организацията ще засегнат и ул. „Авксентий Велешки“.

Трафикът в частта от кръговото на гарата до Библиотеката няма да се спира цялостно, тъй като там трябва да се осигури транспортен достъп към сградите, за които е невъзможно това да се случи през съседните улици.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

  1. Абе… сбъркани, пишман общинари, кметове, архитекти, проектанти и всякакъв друг вид и род паразити…! Вие кога ще предложите в тоя град нещо действително разумно, функционално, работещо и удобно за ползване?! НЕ ТОЯ ГРАД МУ ТРЯБВАТ БУЛЕВАРДИ И УЛИЦИ!!! ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ НАСТОЯЩИТЕ НАЛИЧНИ И ДВА ПЪТИ ПО-ШИРОКИ ОТ НАСТОЯЩИТЕ!!! И това трябваше да е реализирано не сега, а преди 2 десетилетия! Какви улици ще намаляте, стеснявате, ограничавате, затваряте… какви пешеходни зони, какви 5 лв… като и 1/3 от колите в града и минаващи през него са прекалено много за настоящата пътна инфраструктура, и няма ни един квартал и улица, по която да се минава спокойно, бързо и лесно както е необходимо, освен в 3 нощес! От сутрин до вечер града е в непрестанни задръствания, тапи, пречкащи се отвсякъде коли и “ час пик „! Буквално от сутрин до вечер и навсякъде! Престанете с тия глупости, пешеходни зони, велоалеи, прищявки, щуротии и прочие заради които постоянно се стесняват и ликвидират цели улици, дето и без друго са в огромен, непрестанен недостиг!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина