АктуалноГрадътИзпод тепетоКварталиМненияНовини

Пейзаж от Даме Груев след заключителната сеч днес – ГАЛЕРИЯ

Не остана нито едно дърво по продължение на цялата улица. Бяха премахнати близо 80 дървета заради разширението на пътната връзка.

Предписание за премахване на дърветата е издадено още през 2019 г. от 12-членна комисия на Експертния съвет по озеленяване – при подготовката на проекта за реконструкцията на „Даме Груев”. Повечето от тях са софори в лошо фитосанитарно състояние. Предвижда се засаждането на подходящи видове нова дървесна растителност.

Kакво каза и ландшафтният архитект Невена Цветкова по темата може да видите тук.

Междувременно обявената от общината за откриване завършена отсечка от улицата все още е затворена за движение, а хората от квартала продалжават да се питат “Защо?”.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

7 коментари

  1. „Готовата“отсечка изобщо не е говова защото маркираните пътните ленти изобщо не отговарят на никакви критерии за ширина и ИЗОБЩО НЯМА ДА БЪДЕ ПУСНАТА ДОКАТО СТРОИТЕЛЯ НЕ СИ ОПРАВИ ИЗЦЯЛО ЗА СОБСТВЕНА СМЕТКА ТОВА КОЕТО НАПРАВИ.

  2. Картинката не е тъжна, тя е плачевна! Повечето хора виждат как се правят ремонтите в града през последните 10-15 години. Виждаме резултатите от тенденциозното взимане на решения от всякакъв характер, които направиха града обгазен, презастроен, претъпкан с коли бетонен „оазис“, където малкото източници на кислород са „неподходящи“ за архитектурните планове на новите проекти. Но пък някой ден, евентуално ще се насладят няколко фиданки, които след 10 години ще заместят, до някъде старите дървета, освен разбира се ако не се появи поредният нов проект…

  3. Не знам за Софорите, по-скоро селяците дето слезнаха от гората са неподходящи за градска среда, и такива дето искат по широки улици, за да може да си предвижат мързеливите задници на центъря! Дишай бетон!

  4. Преди време отсякоха дърветата по Йосиф Шнитер между Преслав и Каблешков и засадиха едни клечки. Така и не въведоха практиката да садят израстнали дървета, макар, че имаше успешни опити.

  5. Това са софори, неподходящи за градска среда, а улицата има нужда от разширяванез

    Компесаторното озеляняване е задължително, разбира се!

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина