АктуалноВластГласовеИзбориМненияНовини

Пари за градската железница на Пловдив ще има след актуализацията на бюджета

Общината има да свърши много работа по него: Ще се наложи да бъде актуализиран, да се приеме новият ОУП със съответните промени, както и да се направи повдигане на жп линиите покрай бул. „Копривщица“ над нивото на улицата

В държавния бюджет ще се заделят пари по проекта за градска железница на Пловдив и при актуализирането му в средата на годината. Това заяви депутатът от Продължаваме промяната Росен Костурков на пресконференция днес по повод откриването на нов офис на партията в града. Помещението е на свободен наем, тъй като от ПП решили да не се възползват от правото на общинско помещение на ниски цени. То ще функционира като гражданска приемна на ул. Козлодуй 1.

На нея присъстваха още народните избраници на ПП от областта Гергана Данева и Стою Стоев, както и депутатите от града: Венцислава Любенова, Александър Ракшиев, Николай Ангов и Йордан Маджунков.  Те коментираха и мерките, които правителството предприема за справяне с бежанската вълна от Украйна.

Росен Костурков: 40-те лева, обещани от правителството като помощ за настаняване на бежанци, ще се дават на хотелиерите

Народните представители от управляващата коалиция откроиха три важни за Пловдив проекта – градската железница, Околовръстното и водоснабдяването от каскада „Въча“.

По думите на Костурков проектът за S-ban на Пловдив е внесен в Министерство на финансите и министър Асен Василев е уверил, че е приоритетен, като ще бъде включен в актуализиране бюджет.

Припомняме, че на първата среща на пловдивските депутати с кмета на града от ПП обявиха, че Разширяването на Околовръстното на Пловдив и градска железница са в Националния план за възстановяване и развитие за финансиране от Европа.

За да се случи това обаче община Пловдив има още много работа, посочи Костурков.

Ще се наложи да бъде актуализиран проекта за градска железница, тъй като съществуващият е много стар от 2007-ма година. Трябва да приеме новият ОУП със съответните промени, които са необходими за повигане на жп линиите покрай бул. „Копривщица“ над нивото на улицата, както и по ситуирането на вътрешна жп тангента между гара Филипово и гара Тракия със седем спирки във вътрешността на града. S-banът трябва да има лъчове и към индустриалните зони извън града, посочи депутатът.  Той съобщи, че всичко това е съгласувано с НКЖИ.

От бюджета ще се финансира реконструкцията половината Голямоконарско шосе, която се намира на територията на Община Пловдив. Там има реален технически проект и добре обоснована финансова част.

Всъщност това бил и единственият реално готов проект, който общината предоставила на депутатите при искането на проекти, за които да лобират за финансиране в НС, обявиха от ПП. Така отговориха и на журналистическия въпрос защо не са подкрепили проектите за Пловдив в пленарна зала.

„Сега работим заедно с общинските власти. В началото беше трудно, но сега и те имат разбирането, че е по-добре да излязат от предизборната кампания. Някои обаче още не са излезли“, коментира Росен Костурков.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

 1. Надлез „Родопи“ е от соца, мисля беше планиран още един – от “ Тракия“ до бул „Южен“. Отсечката през „Лаута“ не решава нищо, но дава строителна линия и както виждам – започва да се използва.

 2. Какви са тези мечти? Или по-скоро димки. Ние нямахме пари да запазим тролейбусната мрежа, сега ще дадат 200 млн. за градска железница. В Пловдив за 33г. се броят на пръсти, пътните проекти, които облекчават трафика вътре в града – надлез “Родопи” и една отсечка през Лаута. Всичко друго е преасфалтиране с ужасно качество. Ми този пробив под гарата къде ще отиде – по “Македония” или “Димитър Талев”? Айде по-сериозно.

  1. Съвсем точно посочваш абсурдните фишеци е бъдеще глаголно време = щяли сме били да имаме пари (за „усвояване“) с милиони, ама ститици милиони, майно льо, ама някога, а не сега.

   Ослепителната некадърност на нашенските клептократи ни лиши от постигнат още през комнунистическо чист тих обемист електротранспорт. Лиши ни от честни и почтени вековни цивилизовани Градски паважи заради евтинка машинна чернилка размазана набързичко да трае три сезона ама ако няма сняг, нито сол…

   „Димки“ казваш, фишеци според мен, прах в очите (ами кой престъпен „БУЛ-ПЛАН“ съчинява идиотизми като ПОДЛЕЗ под гарата дълбоко в чорбата да съсипе цялата централна зона отпред и отвъд = вместо преМОСТване, ажурно, стоманено, решетесто без бетони и асфалти, стъпнало само тук-таме? Доказана от Бетонния връзка север-юг?)

   За да „повдигнат само“ (?!?) релсите по Копривщица те 1. първо трябва да ги демонтират; 2.да строят мостова структура цели кЕлометри, сульо; та чак тогава да 3.полагат релси нови кис-кис

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина