АктуалноВластГрадътИзбориНовини

Росен Костурков: 40-те лева, обещани от правителството като помощ за настаняване на бежанци, ще се дават на хотелиерите

У нас пристигат само жени и деца от Украйна, заяви депутатът от ПП

Той обяви, че днес с решение на МС се създава централен щаб за бежанците

Днес с решение на Министерски съвет ще заработи Централен щаб в София, които ще координира работата с оказване на помощ за бежанците от Украйна. Това стана ясно по време на откриването на нов офис на „Продължаваме промяната“ в Пловдив, който се намира на  ул. „Козлодуй“ №1.

За създаването на щаба съобщи Росен Костурков – депутат от ПП 17 МИР – Пловдив област. Той разказа, че фактическото създаване на щаба в столицата се е случило в четвъртък през нощта.

Щабът работи 24 часа, 7 дни в седмицата, допълни Венцислава Любенова, която е председателят на Комисията по външна политика и член на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество.

40-те лева на ден се дават на хората, които настаняват бежанци, тоест на хотелиери и граждани, които са заявили, че приемат украинци, уточни Росен Костурков.

Кризисна мярка за подпомагане на даващите подслон на бежанци

Чисто процедурно мярката все още не е публикувана. Планира се тя да протече в три стъпки.

Първата ще обхване регулиране на хотелите, заявили желание да приемат хора. Втората ще е насочена към Airbnb – местата за настаняване, които са официално регистрирани. Като определено ще има диференциация на сумата, когато става дума за настаняване с изхранване и без такова. На трети етап ще бъдат обхванати граждани, които предоставят жилищата си, тъй като това изисква време за регистрацията им, обясниха пловдивските депутати от управляващата коалиция.

“Тези пари няма да се раздават на самите бежанци, каквито коментари се появиха”, опроверга спекулациите депутатът.

По думите му бежанският поток към България не е голям на този етап, но ако войната ескалира както в Сирия, ще има много по-голяма вълна.

Костурков подчерта, че след третия ден на военните действия в Украйна в страната ни влизат единствено жени с деца.

Росен Костурков, който е и зам.-председател на Комисията по земеделие, храни и гори и член на Комисията по образование и наука, съобщи още, че група депутати от „Продължаваме промяната“ заминават с няколко буса за Болград в петък.

В делегацията от Пловдив най-вероятно ще влязат той и Йордан Маджунков, който е член на Комисията по електронно управление и информационни технологии и член ан Комисията по политиките за българите в чужбина.

Маджунков допълни, че поддържа връзка с българската общност там, която по думите му наброява близо 1 млн. души.

Групата ще закара хуманитарна помощ. Другата цел на пътуващите е да проучат от какво имат нужда оставащите в Украйна българи, за оказване на допълнително съдействие, както и да проучат има ли интерес у бесарабските българи да се заселят за постоянно у нас.

Делегацията ще бъде придружени от конвой, а ситуацията на границата ще покаже къде да бъде срещата, обясни Росен Костурков.

Къде и как можем да помогнем на бежанците от Украйна в Пловдив?

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

  1. Има си хас хотелиерите да не намажат от кризата; но още по-важно е намерението на властта да печели гласоподавтелКи чрез раздаване на ЕВРОбългарски паспортчета на хохли които да се шмугнат в Европа през задния вход =БГ?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина