АктуалноГласовеГрадътЖивотИзбор на редактораКварталиМненияНовиниОбщина Пловдив

Пак за Гинес: 52 кошчета за 77-те пейки на алеята на бул. „Хаджи Димитър”

„ На Зико и екипа му явно пейките са им скъпи… на сърцата. Община Пловдив очевидно се опитва да влезе в Гинес с нещо изумително, което вади очите на открития днес незавършен булевард „Хаджи Димитър“- броят на места за сядане на пешеходци в алеята между платната на така натоварената откъм трафик пътна артерия”. Това написахме в края на миналата седмица, когато бяхме стъписани от изумителната гледка „пейка, а до нея още и още” на алея между общо четири платна за автомобили с разстояние от цели 530 метра. На тази половинкилометрова отсечка на  булеварда преброихме цели 77 пейки. От броя им стъписани бяха и читателите на Под тепето- десетки хиляди прочетоха и реагираха на публикацията на Под тепето и в групата на медията във Фейсбук.

Като за Гинес: 77 пейки на 530 м. между платната на бул. „Хаджи Димитър”

 Е, това не е всичко- днес ще ви изумим още…

Оказа се, че на Зико и екипа му не само пейките са им скъпи… на сърцата. Скъпи са им и кошчетата за боклук.

Днес се върнахме на място да проверим дали се работи по довършване на незавършения, но открит церемониално от Здравко Димитров инфраструктурен обект. Както и очаквахме, на място няма нито един работник, който да извършва каквато и да било дейност по финализиране на проекта, финансиран от дългосрочен общински заем, който ще се изплаща години наред от пловдивския данъкоплатец. Не само това. Всеки недъг на обекта, който ви посочихме в детайл и с текст, и в снимки, но и с видео, си седи така, както го видяхме миналата седмица. Очевидно след ритуалното рязане на лентата темата „Хаджи Димитър” е затворена за това революционно 4-годишно управление на града. Днес обаче се захванахме да направим и нещо друго- да преброим броя на бетонните кошчета, инсталирани на всеки няколко крачки по 530-метровата Алея на пейките, както вече е популярна тази нова пловдивска дестинация за релакс, дишане на чист въздух и за раздумка на тишина с приятели. Констатирахме зоната е дестинация и за хвърляне на дребни отпадъци- за 77-те пейки има 53 бетонни кошчета за смет. На този пищен фон и днес нямаше нито един пешеходец който да седне на някоя от многобройните пейки или да си хвърли фаса в някое от безбройните кошчета.

Е, решихме да сторим и друго- да проверим колко струва целия този разкош. В договора с фирмата изпълнител, направен по офертата му, едната пейка струва 702 лева, а кошчето е 468 лева. Стойностите на двата елемента от градското обзавеждане са твърде завишени дори при най- бегло проучване в интернет- офертите за подобни артикули от бетон са на поне три пъти по-ниски цени. Но знае ли човек- може общината да е поискала да предостави на пловдивчани от най-скъпото и то по много. Съдейки по цялата визия на „Хаджи Димитър” обаче едва ли е така.

Е, сметката излиза така- за 77 пейки на 530-метровата пешеходна алея, почти неизползвана от пешеходци, сме платили малко над 54 хиляди лева, а за 52-те кошчета, които няма кой да напълни- над 24 хиляди лева.

76 празни пейки изпращат Зико (ВИДЕО)

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

4 коментари

  1. КАК МОЖЕ ТАКАВА ВЪРХОВНА ГЛУПОСТ 77 ПЕЙКИ НА БЕНЗИНОВИ ИЗПАРЕНИЯ КОЙ ЩЕ СЕДНЕ ВЕРОЯТНО СЕМЕЙСТВОТО НА ЗИКО ,А НА БРАТСКАТА МОГИЛА КЪДЕТО ВЪЗДУХА Е ЧИСТ И ХОДЯТ МАЙКИ С ДЕЦА ИМА 7 СЧУПЕНИ ПЕЙКИ С ПО 2 ЛЕТВИ ,ПРОСТО СЕ ПОКАЗА ЧЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЯМАТ АКЪЛ А ИМАТ МНОГО ПАРИ ,ТОВА Е ВЪРХОВНАТА ГЛУПОСТ НА ЗИКО!

    1. Може, Мери, може! Ако безкрайната редица „пейка-кош“ връща проценти, МОЖЕ! Ако обаче в България имаше нужните закони/ прокуратура/ съд/ будно гражданско общество, НЯМАШЕ да МОЖЕ! Може, защото законът го позволява. Може, щото всички държавни институции страдат от деменция и слепота! Така се роди терминът на пост-прехода: „ремонт на ремонта“! В Пловдив този термин има вариация: „кош до пейка“. Да сте чули за осъдени или наказани за спестените материали по магистралите? Аз не. Няма и да чуете. Защото няма… наказани. И това да не ни учудва. Живеем в Абсурдистан. В Абсурдистан гражданите обичат да се самолинчуват, избирайки си за управници ТОЧНО тези, които най-малко заслужават да бъдат допуснати до държавната хазна! И така мандат след мандат, докато държавата се саморазпадне нацяло.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина