АктуалноЗелен градКварталиКултураНовиниОбщина Пловдив

Откриват обновената Градска градина на Пловдив

Тридневни празнични събития бележат откриването на парка в стария център на Пловдив на ул. „Христо Г. Данов“

С богата програма, концерти на Пловдивската опера и Биг Бенд Пловдив от 19 до 21 април ще бъде официално открита обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив.

Церемонията по откриването ще се състои на 19 април от 19,30 часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“. Нейната пълна реконструкция продължи една година, а възстановяването в автентичния й вид е по инициатива на районния кмет на „Централен“ Георги Стаменов. Той и кметът на града Костадин Димитров ще прережат лентата на едно от любимите места на пловдивчани. Поканени на събитието са представители на различни регионални и национални институции, също и всички граждани на Пловдив.

След официалната част организаторите от районното кметство в партньорство с Държавна опера –Пловдив ще подарят на пловдивчани и гостите на града специален концерт с изпълнения на популярни теми от репертоара на операта. Солисти ще са Алпер Юнлютюрк, Август Методиев, Вера Гиргинова, Марк Фаулър. На рояла е Цветомира Цонева. Ще чуем и любимата цигулка на пловдивската публика от ръцете на концертмайстора на операта Мичо Димитров. Сценичен фон на вечерното откриване ще са дърветата, старият чинар и водните огледала, които ще оживеят в мапинг инсталация, поверена на визуалния артист Петко Танчев. В петъчния ден Природонаучният музей ще работи с удължено работно време до 19 часа.

Съпътстваща на събитието е изложбата „Квартал 178. Старият център на Пловдив“, посветена на историята на градината и зоната около нея, отбелязана от архитекта Йосиф Шнитер в Плана на Пловдив под номер 178. Изложбата е реализирана от Държавен архив – Пловдив, библиотека „Иван Вазов“ и Историческия музей.

На 20 и 21 април продължава програмата по повод откриването. От общинския институт „Старинен Пловдив“ организират и в двата дни пешеходна обиколка „Преоткрити градски пространства“, в който екскурзоводи ще покажат многопластовата история на града. Разходките започват в 11 часа от централния фонтан в парка и продължават през улица „Христо Г. Данов“ до емблематични места в Стария град.

В събота, 20 април, от 11,30 часа ще се състои и първият ритуал по сключване на брак, който е изнесен изцяло на специална сцена в градината. Освен близките на двойката пловдивчани Георги Джугалов и Христина Христова, свидетели на сватбата ще са и всички посетители и участници в събитията от празничната програма. Вдъхновени от обновеното място в центъра на града още две двойки са предпочели да бъдат бракосъчетани там, но в неделя, съответно от 11 и 11,30 часа.

Децата и техните семейства могат да се включат в съботния ден от 10 до 14 часа в детския празник „Вълшебната приказка детство“. Всеки може да дойде маскиран като любим приказен герой. В партньорската програма на читалищата „Шалом Алейхем-1945”„Алеко Константинов-1954”„Димитър Благоев-2008”„Христо Г.Данов-1904”„Иван Вазов-1904”„П.Р.Славейков-1908”Български червен кръст и сдружение „Децата на България – развитие и бъдеще“ малчуганите могат да се включат в театрални игри, забавни викторини и състезания. В малки работилници – ателиета децата ще рисуват и ще познават приказки. От 16 часа пловдивският саксофонист Димитър Льолев ще дебютира с новата джаз формация pLoveIt Jazz Quintet.

Вечерната програма от 18 часа продължава с празничното настроение от Биг Бенд Пловдив.

Неделната програма на 21 април започва от обяд с Hot Club de Plovdiv, които ще забавляват посетителите с концертна програма в стил Gipsy Jazz. Изкушените от танците пък могат да получат уроци по суинг от 16.30 часа от професионалистите на школата Rhythm RACCOONS.

Трибют с песните на Тодор Колев е финалът на откриващия уикенд на Първата градска градина. Той започва от 19 часа в изпълнение на Нико Тончев и формация.

През целия уикенд ще могат да се играят семейни настолни игритурнири по футбол на маса и градски куест със скрити съкровища в градината.

Партньори на музикалната и забавна програма през уикенда:  https://trolley.bg/ https://beebopcafe.com/

ДАТА И ЧАСПРОГРАМА ПО ОТКРИВАНЕТО НА ГРАДСКАТА ГАРДИНА НА УЛИЦА „ХРИСТО Г. ДАНОВ“
19 април 2024
19.30 часаОфициална церемония по откриването на обновената Първа градска градина
20 часаКонцерт с роял на Държавна опера – Пловдив
20 април 2024
От 10 до 14 часаДетски празник „Вълшебната приказка детство“ в партньорство с читалищата „Шалом Алейхем-1945”, „Алеко Константинов-1954”, „Димитър Благоев-2008”, „Христо Г.Данов-1904”, „Иван Вазов-1904”, НЧ „П.Р.Славейков-1908”, Български червен кръст и Сдружение „Децата на България – развитие и бъдеще“
12 часаДетска дискотека. Награждаване от конкурса за детски рисунки „ Любима приказка, любим герой“
16 часаСаксофонистът Димитър Льолев ще дебютира с новата джаз формация pLoveIt Jazz Quintet.
18 часаКонцерт на Биг Бенд Пловдив
21 април 2024
12.30 часаМузикална програма в стил Gipsy Jazz на Hot Club de Plovdiv
16.30 часаУроци по суинг с школата на Rhythm RACCOONS
19 часаТрибют на Тодор Колев с Нико Тончев
20 и 21 април
целодневно
Семейни настолни игритурнири по футбол на маса и градски куест със скрити съкровища в градината.
20 и 21 април
От 11 часа
Пешеходна обиколка “Преоткрити градски пространства“ с начало Централния фонтан на градината на „Христо Г. Данов“
Продължителност: 2 часа; подходяща за участници над 7 години; маршрут: От градската градина през ул. „Хр. Г. Данов“ към Античния стадион на Филипопол, Античния театър и обиколен тур, включващ емблематични пространства в Стария град на Пловдив.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

  1. Ами заведохме детето, и се оказа, че нямаше никакви от описаните събития за 20.04 събота сутрин. Нямаше ателиета, нямаше детски празник, нямаше приказки…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина