АктуалноГрадътКварталиНовини

Откриха нова детска градина в Кючука – ГАЛЕРИЯ

Новата сграда на бул. „Александър Стамболийски“ поема 188 деца от най-голямата подблокова детска градина в Пловдив

Детската градина на бул. „Александър Стамболийски“ в най-населения пловдивски район „Южен“, чието строителство стартира през септември 2020 г., бе официално открита днес.

„От близо две седмици в нея се обучават 188 деца, които преди бяха в най-голямата подблокова детска градина в Пловдив, разположена в 11 апартамента на ул. „Кичево“, съобщи заместник-кметът по образование Стефан Стоянов.

Той допълни, че има още около 700 деца, които се обучават в така наречените подблокови градини. По думите му, проблемът с апартаментните забавачки ще бъде решен до края на тази година. Предстои наесен да бъдат разкрити 500 нови места в общинските детските заведения в града.

Припомняме, че новата сграда на ДГ „Малина“ бе изградена от нулата с малко над 4,5 млн. лв. общинско финансиране. Комплексът на два етажа отговаря изцяло на съвременните европейски изисквания.

Детското заведение е за осем групи или около 200 деца. Всяка група разполага със самостоятелни съблекални, занимални и площадки за игра на двора. Градината има басейн и спортен салон.

Обезпечено е и паркирането за родители с няколко паркоместа пред сградата.

Достъпът до новата детска градина обаче е силно ограничен от продължаващото полагане на магистрален водопровод по протежението на бул. „Александър Стамболийски“ – част от Големия воден проект на В и К.

Лентата на детската градина прерязаха заедно кметът Здравко Димитров, заместниците му Пламен Райчев и Стефан Стоянов, районният кмет на „Южен“ Костадин Язов и директорът на заведението Дочка Попова.

Димитров напомни, че от обещаните в началото на мандата му 12 детски ясли и градини продължава работата по други шест. Престои през октомври 2021 г. беше даден стартът на строително-монтажните работи на ДГ „Зорница“ в „Южен“ и ДГ „Каменица“ в „Централен“.

След тържеството по откриването кметът коментира актуални теми за града. Вижте видеото.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина