АктуалноВластГрадътЗелен градНовини

От улиците на Пловдив изчезват коли без преглед от 3 месеца

Според промените в Наредбата, колата ви е отпадък, ако е изоставена на общински терен повече от 90 дни

Изоставените автомобили по улиците на Пловдив вече ще могат да се премахват много по-бързо. Това става възможно, благодарение на гласуваните днес от Общинския съвет промени в Наредбата за отпадъците.

Тя бе синхронизирана с националната наредба и вече МПС-та с изтекъл преди 3 месеца годишен технически преглед ще бъдат премахвани. Припомняме, че досега беше необходимо да се изчака 2 години от тази дата, за да се отстрани от пътя, паркинга или тротоара, обраснала трошка.

„Впечатлена съм, че доводите ми за незаконосъобразност на друга промяна в наредбата бяха взети предвид и вносителят оттегли тези изменения. МПС щеше да се приема за изоставено и да се разкомплектова, ако до 1 месец от залепване на уведомлението не бъде преместено от собственика. Това създаваше възможност, като се върнете от дълга почивка, колата ви да я няма и да е разкомплектована. А и противоречи на наредба с по-висок ранг, която предвижда 3 месеца срок за преместване„, коментира адв. Веселина Александрова – председател на групата съветници от ДБ.

Измененията дават основание намиращите се на общински терени автомобили да бъдат третирани като отпадък, когато са изминали 3 месеца, след като е прекратена регистрацията им.

МПС се приема за изоставено и подлежи на премахване, ако 3 месеца, след като му залепят предписание за преместване, то не е преместено доброволно.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

9 коментари

  1. Тука така се прави от години.Срокът е 3-6 месеца и колата се откарва на т.н. паркинг за глоби .Ако уведоменият притежател не отива да си я получи срещу много солидна глоба, колата отива на публичен търг или на скрап.А тази плануващи дълга отпуска си закарват предварително колата на платен паркинг!

  2. Така трябва, има толкова стари коли изоставени видимо с години по пътищата не трябва да е само на центъра където това се е случило, а и на други места например в Кичука е пълно!

    1. Това което се е случило е защото това са коли дето махат от центъра от малките улици, но това все пак е нов закон дано се спазва и махнат всичките таралясници от паркингит за да има къде работещите хора да си спират колите…!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина