АктуалноВластЖивотНовиниПод небето

Добрата новина: Къщите в наводненото село Слатина са почистени

200 доброволци от областната и държавна администрация и 200 президентската ще бъдат насочени към Каравелово и Богдан, съобщи Ангел Стоев

Обстановката в наводнените села в региона постепенно се нормализира. Всички частни домове в едно от най-пострадалите села – Слатина, вече са почистени. Добрата новина съобщи областния управител на Пловдив Ангел Стоев, който бе на място преди обяд. В селото остава работа само по 3 обществени сгради, увери той.

Трите лекарски кабинета в селата Слатина, Богдан и Каравелово работят. Нямаме проблеми вече и с лекарското обслужване. В началото имаше два мобилни лекарски екипа, сега местните лекари обслужват населението„, допълни Стоев. 

Екипи на БЧК за психологическа подкрепа на пострадалите в тези тежки за тях моменти, вече са на лице„, съобщи още областният.

По думите му, сега 200 доброволци от областната и държавна администрация и 200 президентската ще бъдат насочени към селата Каравелово и Богдан, където има още дворове и и домове под калта.

На място в момента има 450 военни. Основно са почистени улиците, за да може стотиците доброволци да стигнат до къщите на хората.

Днес в селата Каравелово и Богдан има по около 200 доброволци от различни администрации плюс гражданите, които също участват активно. В село Богдан работят и 100 безработни, които са по програма на Агенцията по заетостта.

Община Садово и местна фирма са предоставили малогабритна техника, каквато е необходима в момента. и местна фирма са изпратили 11 единици техника, която ще работи безплатно в региона четири дни.

Очаква се от Националното сдружение на общините в България да бъде уточнен график и да изпратят още малката техника.

През почивните дни в селата се очакват над 1000 доброволци.

И в трите села електрозахранването е възстановено на 100 %. Още не пуснато улично осветление, тъй като е разрушена инфраструктура. Водата е възстановена на 50%, като предстои възстановяването на водопроводи“, уточни Стоев.

Областният управител съобщи още, че идната седмица се очаква доставката на 22 фургона, а в понеделник 378 пострадали домакинства ще получат еднократна помощ от държавата от 375 лева.

Около 13-15 на сто от къщите не могат да бъдат разчистени, тъй като собствениците им не са там, коментира кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов, а това забавя процеса.

Категорично забранено е доброволци да влизат в домове, когато там няма никого, поясни Кабаиванов.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина