АктуалноБългарияВластНовиниПод лупа

Освен търговско дружество за екоавтобусите ще се създава и нов отдел в Общината

Тодор Чонов: Няма колизия с настоящите договори на превозвачите в Пловдив

Близо 22 милиона лева са необходими на управата на града, за създаването на 100% общинско търговско дружество, което да оперира с електроавтобуси. За оптималното му функциониране с минимален персонал са необходими 54 души, според анализа направен от консултанската фирма “Реноватика”. Те ще обслужват две линии на масовия градски транспорт с 20 електробуса, за които ще се търсят средства по оперативни програми от ЕС, когато те бъдат отворени. За да се случи този проект управата на града ще работи два мандата.

Това стана ясно днес от презентация  на проект за създаване на общинско транспортно дружество, която администрацията направи онлайн, като се аргументира, че причината са противоепидемичните мерки. В брифинга участваха зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов, консултантите Мария Бояджийска и Розалина Козлева.  Дамите се представиха като част от екипа на Световната банка, изготвила доклада за интегрирания градски транспорт, а преди  това са работили по подобни проекти за Столична община, В. Търново, Бургас, Русе и други градове.

Двете са консултирали и предишната управа на Пловдив, включително и през 2015-а, когато изготвили проучване и планиране за развитието на градския ни транспорт по предходния програмен период.

“Подготвихме направленията, по които общината да кандидатства тогава, но това не се случи. Може би една от причинете е липсата на такова търговско дружество съобщи Розалина Козлева.  По думите ѝ новосъздаденото такова  ще е “с доста стегна състав на дружеството с разходи основно за заплати и осигуровки на шофьорите, а първоначалните инвестиции са основно планирани по Оперативни програми”.

Проектът предвижда още изграждане на депо и зарядна ифраструктура на общински терен от 17 дка в Тракия, надграждане на системата за е-билети и тази за управление на трафика в града.

Разчетите са, че средната цена на един електробус е около 850 000 лева, създаването на база на терена в Тракия е над 3,5 млн. лева и над 1 млн. са предвидени за зарядни станции, които ако е необходимо, ще има и на други места в града.

Зам.-кметът Тодор Чонов заяви, че са имали време спокойно да разработят концепцията за създаването на общинското търговско дружество “Екобус Пловдив”. По думите му това се е случило в рамките на една година назад и категорично няма забавяне.

След гласуване от принципала,/Общински съвет-Пловдив/ има законов срок от 7 дни за регистрация на дружеството, поясни Мария Бояджийска.

По време на онлайн презентация стана ясно, че за да се случи всичко това ще има необходимост обаче и от създаване нова дирекция в Община Пловдив, каквато до момента не съществува.

Правим предложение за създаване на допълнителен отдел в Община Пловдив – “Управление на транспорта”, какъвто в момента не съществува“, съобщи Мария Бояджийска. Той ще се занимава с управлението на транспортно –комуникационната програма, сегашните проекти и бъдещите да работят в синхрон, поясни още тя.

Подготвяме и план за устойчива градска мобилност. Целта на този план е да подобри достъпността до инфраструктурата и услугите за всички, включително за пешеходци, велосипедисти и хора с увреждания, и да се насърчи здравословните начини на предвижване и използване на градски транспорт, вместо на личен автомобил. Разчитаме той да отговори на важния въпрос как да бъдат интегрирани всички тези видове транспорт. Заложено е и изграждането на лека градска железница, която да бъде адаптирана с велоалеите и обществения транспорт. Надяваме се, че по този начин Пловдив да стане удобен и чист град,“ заключи ресорният заместник-кмет Тодор Чонов.

Ресорният зам.-кмет обяви, че новите линии, които ще изпълняват екобусите, няма да влязат по никакъв начин в колизия със сега съществуващите договори на частните превозвачи в Пловдив.

Очаквайте подробности за новите маршрути.

Снимка на корицата: архив Под тепето/ електроавтобус, който бе тестван от предишната градска управа по улиците на Пловдив

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

  1. Милиционерът пак е измислил откъде да крадне. По нагъл мутромилиционер от чонов е сигурно само гешев

  2. Къде отидоха 20 милиона за проекта „устойчив градски транспорт“?Кой ги изяде?Кога най после Пловдив ще има нормална управа,мислища за града.Управа,която да предложи разумни решения.
    Ужасяващ се от мисълта,че скоро на терена на панаира ще изниква поредния „жилищен комплекс“.После следва терена на стадиона до гребната и той чака да бъде застроен.Кога ли ще нападна Бунарджика,Джендем тепе и там е пълно с празни терени чакащи застрояване.Господ да пази града ни!

  3. Значи, за две общински линии ще създават нова дирекция с куп нови чиновници, които няма да правят нищо! На фона на всички далавери в Градския транспорт, само това липсваше! Г-н Чонов, кога ще сезирате ОЛАФ за злоупотребите по проекта за развитие на устойчив Градски транспорт в Пловдив? Кога ще спрете договорите на не изрядните превозвачи? Кога ще се отървем от автобусите тип „щъркел“?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина