Операта излиза на открито през юни, юли и август

Актуално Култура Новини

Програмата на Opera Open 2021 залага на знаковото наследство

Фестивалът завладява нови пространства, освен сърцата на публиката

Тазгодишното издание на фестивала Opera Open започва от върха на Бунарджика с впечатляващ спектакъл с участието на над 150 артисти. Организаторите от Държавна опера – Пловдив и Община Пловдив успяват за втора поредна година, отново заедно в условията на пандемия, да осъществят така лелеяните срещи на публиката с творците и проявяват невероятна гъвкавост, за да творят.

На върха на любимия хълм на пловдивчани се е състояло първото оперно представление на открито в България и града. На 5 юни 1965 година на площада на върха са концертирали повече от 900 артисти пред 4000 публика, разказа директорът на операта доц. Нина Найденова на пресконференцията, на която бе обявена програмата на фестивала Opera Open 2021.

Надяваме се, че тези цифри, които сега ни звучат като легенда, ще се възродят и ние ще открием фестивала с едно заглавие, което е доста емблематично за Пловдив – Кармина Бурана.”

 

На събитието присъстваха заместник-кметът по култура Пламен Панов и кметът на район “Централен” Георги Стаменов. Двамата изразиха подкрепата на Общината за реализиране на идеята и споделиха, че за тях това е сбъдната мечта в посока социализиране на тепетата.

От другата ѝ страна седна знаменитият тенор Хосе Кура, който гостува на Античния театър с коронната си роля на Отело в годината, когато градът ни бе Европейска столица на културата и тази седмица отново се качва на пловдивска сцена. Освен това ще го видим и през лятото в премиерата на Тоска в рамките на фестивала.

“Тази симбиоза – отляво двамата кметове, а от дясно артист като Хосе Кура – ме прави щастлива, че нещата ще се получат, в тези времена. Както знаете Операта прави всичко възможно за опазване на здравето на артистите и за онази публика, която има нужда да е на една ръка разстояние”, коментира доц. Найденова.

Директорът на Операта разкри, че само за час след обявяването на спектакъла на върха на тепето са били продадени над 200 билета за него.

Операта се завръща на Бунарджика след 56 години

Стана ясно, че останалите представления и концерти традиционно ще се състоят на сцената на Античния театър, чиято функция от древността е свързана с изкуство. Генерално концепцията на фестивала през 2021 минава под мотото “Наслeдство.”

Именно “Наследство“ като отправна точка обединява програмата на едно от най-знаковите музикални събития в Пловдив – Opera Open 2021, което ще се проведе от 4 юни до 30 август на Античния театър и на хълма Бунарджика. Екипът на Операта е подготвил мултижанровата платформа с международно участие, която включва шестнайсет вълнуващи вечери с опера, балет, симфонична музика, мюзикъл и театър в четири основни програми: Opera Open, Opera Open Light, Opera Open на бис и Opera Open Онлайн.

Прекрасните спомени и създадените партньорства с артисти от световните оперни сцени – наследство от фестивала през паметната 2019 година, дават възможност за повторна среща на публиката с големия талант на имена като Хосе Кура и Карлос Алмагер. В Opera Open участват отново и диригентите Якопо Сипари Ди Пескасероили и Павел Балев, премиер балетистите Марта Петкова и Никола Хаджитанев, режисьорът Урсула Хорнер, българските солисти с международна слава Кирил Манолов, Мариана Пенчева, Марчин Брониковски,  Иван Момиров и други.

Предизвикателствата към изкуството през 2020 – годината, в която времето сякаш спря, оставиха и позитивно наследство – четири подготвени проекта, които тази година ще имат своята премиера пред публиката на Opera Open – „Кармина Бурана“ от Орф, „Севилският бръснар“ от Росини, „Тоска“ от Пучини и  „Дон Жуан“ от Моцарт!

Рамката на фестивалната програма ще затвори духовнотонаследство, завещано от големия тенор Камен Чанев, на когото в посветена Оперната Гала със специалното участие на примата Красимира Стоянова и едни от най-големите български оперни имена. С концерта колеги, приятели и публика ще отдадат заслужена почит към таланта и приноса на певеца за Opera Openи за културния живот на Пловдив.

С внимание към международната публика и почитателите на оперното изкуство в страната, които изпитват затруднения от ограниченията в туристическите пътувания, за първи път премиерните заглавия на OPERA OPEN ще могат да бъдат гледани чрез стрийминг от зрителите извън Пловдив – в България и по цял свят, онлайн НА ЖИВО в платформата Eventim Streaming.

Детската аудитория също не е забравена, стана ясно в отговор на въпрос на Под тепето.

“Програмата на OPERA OPEN за деца ще бъде в началото на септември, край Аквадукта и Езерото с мечката  на Бунарджика – едно прекрасно място, което открихме благодарение на кмета на “Централен” г-н Георги Стаменов”, разказа Найденова.

По думите ѝ в момента в Академията на Госпожа Опера готвят спектакъла “Къде ми са детските книжки” с песни от емблематични български филми, на който “малката” публика ще може да се наслади на Първи юни на Бунраджика.    

“Започваме от върха и в рамките на три месеца правим плавен преход. Завършваме на 11 и 12 септември с “Вълкът и седемте козлета” на площадката до акведукта.”

 

***

Страхотно настроение на Бунарджика по “Пътят към върха” (СНИМКИ и ВИДЕО)

Подробности за спектаклите, пълната програма на фестивала по дни, как може да се сдобиете с билети и какви са отстъпките и промоциите – четете в Капана.бг. 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.