Операта готова за премиерата на Бунарджика /ГАЛЕРИЯ и ВИДЕА/

Актуално Градът Живот Култура Новини
опера на Бунарджика

Отвеждаме ви на тотално преобразения хълм, където екипът на Опера Пловдив вече е в очакване на публиката

Маестро Емил Табаков ще дирижира на платформа, издигната във фонтана

На 4 юни Операта се завръща на Бунарджика след 56 години и няма да слезе от там до 7-ми, включително, засега. Тазгодишното издание на фестивала Opera Open започва от върха с впечатляващ спектакъл с участието на над 150 артисти – премиерата “Carmina Burana” от Карл Орф.

Любителите на оперното изкуство тръпнат в очакване и отброяват предстартово. Под тепето ви отвежда на хълма 24 часа по-рано, където пък екипът на Опера Пловдив вече е в очакване на публиката.

За броени дни техническият екип на продукцията “Кармина Бурана” успя тотално да преобрази площадното пространство, фонтана и стълбищната площадка между двата монумента на Хълма на Освободителите, видя репортер на Под тепето на място.

Все още обаче е далеч от зрелищо, което ни предстои, тъй като на полукръглия бял екран по време на представлението ще текат оригинални видео проекции на Петко Танчев, които се вплитат в сценографията.

Няколко интересни пространства за усвояване са били безспорни предизвикателства пред екипа, но те се успели да впишат даденостите на ландшафта и да превърнат върха на любимото градско тепе в истинска оперна зала под открито небе.

Мястото не е избрано случайно. На Бунарджика се е състояло първото оперно представление на открито в България и в града. На 5 юни 1965 година на площада на върха са концертирали повече от 900 артисти пред 4000 публика, разказа директорът на операта доц. Нина Найденова.

Преди три дни Държавна опера –Пловдив стартира новата си Facebook рубрика Изкуство в аванс именно с процеса на изграждане на сцената за премиерата на Carmina Burana.  В първия епизод Лили Бързева и Марк Фаулър заведоха меломаните там, за да им покажат изграждането на сцената, а в епизод 2 и репетициите на открито.

Пълното название на кантатата в превод от латински гласи: “светски песнопения за пеене от певци и хор, с инструменти и магически образи”. Постановката на хореографа Боряна Сечанова следва съдържанието на творбата на Карл Орф, която е базирана на сбирка на средновековна поезия от 10-11 век, открита в манастирската библиотека на Бенедиктбойерн през 1807 година. Зад кориците на сборника Carmina Burana са включени песни назидателни и сатирически, любовни песни, песни „на маса“, игри, мистерии.
Организаторите напомнят, че е важно да предвидите 20-30 минути време за изкачване до върха на Бунарджика. Публика ще се допуска от 20 часа и от двата подхода – източен с по-стръмни стълби и западен – с полегата павирана алея, която започва от ресторант “Малкия Бунарджик” и Летния театър. И по двата маршрута любезни сътрудници от Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC ще ви упътват за пътя до върха.
Предвид по-хладното време в началото на юни от Операта съветват да носите и връхна дреха.
Carmina Burana- 4,5 и 7 юни 2021 г.
Диригент: Емил Табаков
Постановка: Боряна Сечанова
Диригент на хора: Драгомир Йосифов
Сценография и мапинг: Петко Танчев
Солисти: Иво Йорданов, Пламена Гиргинова, Александър Баранов
Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив
Детски хор към Академията на Госпожа Опера.
Билетите за 4 и 5 юни са изчерпани. Има ограничено количество за извънредния спектакъл на 7 юни.
Подробности за спектаклите, пълната програма на фестивала по дни, как може да се сдобиете с билети и какви са отстъпките и промоциите – четете в Капана.бг. 
Споделете ни във:

2 коментара за “Операта готова за премиерата на Бунарджика /ГАЛЕРИЯ и ВИДЕА/

  1. Хубаво, повече такива интересни и оригинални събития чакаме. Ето това искаме да се случва в Пловдив и такъв да е градът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.