АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораМненияНовиниОбщина Пловдив

„Общински съвет- Пловдив не е общински, а е Частен съвет- Пловдив”

Активистът Павел Начев: Уважаеми собственици, върнете имота на общината. Не гледайте на Пловдив като касичка, имате достатъчно ресурси

Добромира Костова: Изчислили сме, че в целия казус интересът е за стотици милиони

Разочаровани и гневни. Така напуснаха а пореден път залата на Общински съвет гражданите, дошли да защитят парк „Отдих и култура”. Въпреки близо 2-часовите им изказвания и състоялия се дебат в местния парламент, мнозинството предпочете да приеме предложението на кмета да преговаря за придобиване на частните 81 декара със собствениците „Тея Инвест”.

Гражданите настояваха общината  да отчужди парцела и да върне предишното му предназначение- Зона за озеленяване. Повечето от съветниците обаче отказаха да се съобразят с искането им. Както и с предложението да има частично изменение на Общия устройствен план в частта с въпросния имот, като той стане Зона за озеленяване.

 „Имаме образувано по наши жалби дело в административен съд. То ще продължи, така че ще видим и там какво ще стане. Много е възможно ако съдът приеме, че имаме правен интерес да обжалваме, да отмени Общия устройствен план и да се върнем в изходна позиция. Отделно ще следим преговорите на кмета със собствениците и ще осветляваме всичко, което се случи, включително и имотите от замените. Те са много важни. Хубаво е както прокуратурата се самосезира за протеста, да се самосезира и за тях”, коментира Тони Стойчева от гражданската инициатива „За парка” след решението на мнозинството днес.

Старейшините, гласували За преговори за придобиване, го направиха мотивирани от твърденията на главния архитект Димитър Ахрянов, че ако се тръгне в друга посока, за имота ще стане действащ издадения през 2005г. ПУП, който позволява сериозното му застрояване. Ландшафтният архитект Станимир Шаламанов изрази позиция, че въпросният ПУП е нищожен, тъй като не отговаря на действащия тогава Общ устройствен план. Той обяви за нищожно и решението за изменение на ОУП за имота, взето през 2015г., тъй като е в нарушение на 2 закона.

Бе дадена думата на юристът Ангелов от общината, който обясни, че въпросното решение от 2015-та влиза в сила автоматично и не следва да се обсъжда нищожност и незаконосъобразност на въпросния административен акт, без да има съдебен такъв.

„Уважаеми собственици на този парк, Пловдив призовава да върнете на общината терена чрез дарение. Не гледайте на Пловдив като касичка, имате достатъчно ресурси. Гледайте на Пловдив като благодетели”, призова друг активист от гражданската инициатива Павел Начев.

След сесията Под тепето разговаря и с най-настоятелните в опитите Общия устройствен план да бъде частично изменен за частния имот- съветниците от Демократична България.

„ Днес не се прие нито едно от предложенията, които в крайна сметка щяха да променят предназначението на терена на Зелен и по този начин безболезнено да се премине към процедура на принудително отчуждаване, която е много щадяща за бюджета на общината. Прие се единствено предложението на кмета, който иска да купи терена. Разликата между това да купиш нещо на незнайно каква цена и това да го отчуждиш по законовия ред е огромна. Говорим за няколко пъти разлика. Смея да го твърдя, защото видяхме какво се случи на съседния терен на същия този собственик преди няколко месеца, когато с решение на Общински съвет се прие да се отчужди терена срещу 7 общински имота. Това беше една далавера, която се случи, и това ще се случи може би и сега- да се говори една много, много висока цена. Историята на този имот показва, че му се сменя предназначението така, че изведнъж да стане скъп и атрактивен. Както преди е бил зелен и не е можело нищо да се случва на него, сега имота става скъп с нарочни действия- смяна на предназначение и гласуване в общински съвет”, коментира зелената общинска съветничка от Демократична България Добромира Костова.

Тя не приема обясненията на арх. Димитър Ахрянов, че ако се тръгне в друга от придобиването посока има опасност собственикът да се разгърне в имота с ПУП-а, който има от 2005г.

„Многократно сме го обсъждали този въпрос и сме на мнение, че този ПУП е загубил правното си действие, тъй като с ОУП от 2007г. зоната е за паркове. При реализиран парк и зелени площи не може да се сменя предназначението, внасяли сме включително становище и за цялата зона”, допълни Костова.

„Надявам се прокуратурата наистина да си свърши работата, когато изследва как е приет Общия устройствен план. Иначе днес за пореден път видяхме, че Общински съвет- Пловдив не е общински, това е Частен съвет- Пловдив”, заяви след сесията колежката й от групата на Демократична България Веселина Александрова.

„За пореден път сме свидетели на схема. Хвърляме прах в очите на гражданите, че имаме доброто намерение да се запази един терен за зелена площ, но най-вероятно ще се случи ситуацията, както се случи с имота пред Централна поща, където предварително информирана фирма го беше откупила на една цена, а след това в името на обществения интерес ние го откупихме обратно от фирмата с марж, който говори за определени корупционни действия”,  коментира и д-р Веселка Христамян от ДБ.

„Изчислили сме, че в целия казус интересът е за стотици милиони”, заяви на финал Добромира Костова.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

  1. Късно е, мутрите започнаха да сечат в парка,,скороцше остане картофена нива и мутреските с кученцата и черните жипки ще си житкат наволя…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина