АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗелен градИзпод тепетоМненияНовини

Общината внесе екологичната оценка на ОУП в Екоинспекцията

От РИОСВ увериха областния управител, че ще се произнесат до дни

Дългоочакваната коригирана оценка за въздействие върху околната среда на новия Общ устройствен план на Пловдив вече е факт, разбра Под тепето.

Тя е внесена в първия ден на август в Регионалната инспекция по околната среда и водите, потвърди пред медията ни главният архитект на града Димитър Ахрянов.

Той разказа, че на 11 юли в администрацията са получили  документацията от Българското дружество за защита на птиците, която ги бавеше.

„Информацията беше доста обемна. Става дума за местообитанията на над 60 000 единици птици ,земноводни и бозайници, които трябваше да бъдат нанесени. Имахме уверение, че до края на месеца проектантите ще се справят с корекцията на екологичната оценка и ще може да я входираме в РИОСВ. Тоест за по-малко от 20 дена те се справиха“, съобщи арх. Ахрянов.

Той напомни, че от тук нататък очаква от Екоинспекцията да удържи обещанието си за отговор най-кратки срокове.

Екологичната оценка на ОУП е внесена в РИОСВ вчера, потвърдиха от там.

Припомняме, че когато Общината се ангажира в рамките на един месец поправките в екологичната оценка да бъдат нанесени, областният управител Йордан Иванов обеща, че РИОСВ ще действат експедитивно и в рамките на 5 дни ще излязат със становище.

Губернаторът научи днес от Под тепето, че експертната оценка е вече внесена. В последствие той заяви за медията, че е получил уверение от Екоинспекцията, че в рамките на няколко дни  ще се произнесат.

Очаква се това да стане до края на седмицата или в началото на другата.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина