Общината се отказа от сливането и оптимизацията на „Чистота” и „Паркове и градини”

Актуално Гласове Новини Политика

Антитерорист пое най-голямото общинско предприятие с обяснението, че има богат опит в управлението на кризи

Отваряме ветрилото. Искам да е прозрачно управлението, обясни кметът относно назначаването на Веселин Козарев от „Съюз за Пловдив” за директор на „Паркове и градини”

Общината се отказва окончателно от сливането на големите общински предприятия „Чистота” и „Паркове и градини”, каквито заявки даваше в началото на мандата си кметът Здравко Димитров. Оптимизация в двете структури също не се очаква да има. Това е заключението от днешната извънредна пресконференция, на която градоначалникът представи новите директори на двете дружества- Димитър Георгиев и Веселин Козарев.

„Отваряме ветрилото. Искам да е прозрачно управлението”, каза Здравко Димитров по повод избора на Веселин Козарев- един от приближените на Дани Каназирева, общински съветник от „Съюз за Пловдив” и бивш зам.-кмет на „Централен”. След което Зико поздрави областния управител за това, че посочва проблемите, но и дава решения. „От „Съюз за Пловдив” имат ясни позиции за озеленяването на Пловдив. Ще обърнем особено внимание на тези две предприятия и механизацията им”, отбеляза Здравко Димитров.

Димитър Георгиев се представи пред журналистите като човек с 10- годишен опит в администрацията, бивш ръководител на летище Пловдив. Той има бакалавърска степен по антитероризъм от Колежа по икономика и администрация.

„Имам богат опит в управлението на кризи. От началото на годината съм в „Чистота”. Заварих там един много добър екип. Отдавна не е правено преизчисление на работниците и тяхната численост. Изпитваме недостиг на човешки ресурс”, обясни новият директор на „Чистота”. С което ясно заяви, че оптимизация в общинското предприятие няма да има. Двамата с кмета заявиха, че трябва да се закупи нова техника, която да се ползва и от двете ОП-та.

„ Трябва да бъдат намерени най-добрите решения за малогабаритната техника. Нови назначения няма да има. В момента имаме 40 незаети щата на чистачки”, каза Димитър Георгиев. Досегашният временно изпълняващ длъжността директор на „Чистота” остава в дружеството, като негов заместник. Към момента в предприятието работят 740 души при средна заплата от 750 лева. Бюджетът му е близо 27,5 милиона лева.

Завършилият Пловдивския университет Веселин Козарев подчерта, че е наясно с проблемите в „Паркове и градини”. „Трябва да наблегнем на квалифицирания труд и закупуването на нова техника. Приоритет ще са зелените площи и междублоковите пространства, както и изграждането на нови паркове. Искам да създам диалог с гилдиите- Съюзът на ландшафтните архитекти и Научно техническото дружество по озеленяване”, каза новият директор на „Паркове и градини”. В предприятието работят 616 души, отделно има сезонни работници, а бюджетът му е около 6 милиона лева.

Козарев обяви, че ландшафтният архитект Станимир Шаламанов, който бе кандидат за общински съветник от листата „Съюз за Пловдив”, ще е част от екипа му, но не уточни дали ще бъде назначен на щат. Към момента в „Паркове и градини” има само един ландшафтен архитект.

Споделете ни във:

2 коментара за “Общината се отказа от сливането и оптимизацията на „Чистота” и „Паркове и градини”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.