Община Пловдив ще ремонтира падащата фасада на сградата на площад „Стефан Стамболов“1

Актуално Градът Забравеният град Изпод тепето Новини

Резултатите от кандидатстването са били публикувани вчера, уточниха за Под тепето от пресцентъра на Община Пловдив, но не можаха да кажат кога се очаква да стартират дейностите

Новата дограма отново ще бъде дървена, за да не бъде променен вида на културния паметник

Община Пловдив спечели проект по „Красива България“ за сградата на площад „Стефан Стамболов“, съобщиха от администрацията днес, няколко часа след като Под тепето публикува статията Последиците от счупения прозорец на кметството-  администрацията се сети, че сградата е паметник на културата.

Сградата на пл. „Стефан Стамболов“ е проектирана от арх. Никола Нешев и построена в началото на 20 век за седалище на тогавашната Окръжна администрация. Следващите десетилетия е предоставена за ползване от областното полицейско управление. От средата на миналия век в нея започват работа администрацията на община Пловдив.

Още за историята ѝ може да откриете в Площадът пред Общината – От „Аладжа джамия“ до Копчетата.

Резултатите от кандидатстването са били публикувани вчера, уточниха за Под тепето от пресцентъра на Община Пловдив, но не можаха да кажат кога се очаква да стартират дейностите.

Строителните дейности ще включват ремонт на покрива на сградата и фасадата, подмяна на електроинсталациите, както и смяна на част от дограмата. Новата дограма отново ще бъде дървена, за да не бъде променен изгледът на културния паметник. Дейностите са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), а общата стойност на проекта е 450 хиляди лева. От тях 324 хил. лв. са от местния бюджет, а 126 хил. лв. за сметка на съфинансиращото Министерство на труда и социалната политика.

 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.