ОбС–Пловдив гласува да се освободят заведенията от тротоарно право до края на май 2021 г.

Актуално Власт Гласове Градът Живот Новини

Ресторантите, кафенета и баровете в града получиха искания толеранс, след предложение на независимия съветник Слави Георгиев

До 31.05.2021-ва година ресторантите, кафенета и баровете в града ще са освободени от заплащането на таксата за маси за открито сервиране. Това гласува ОбС–Пловдив днес на редовно свое заседание.

Отпадането на така нареченото „тротоарно право“ се случи след предложение на съветника Слави Георгиев. Той настоя срокът за неплащане на дължимата такса в проектопредложението на кмета да бъде променен – от януари и февруари, както бе указано в предложението на градоначалника, до края на май.

„Заведенията не работят в момента и ако им спестим таксата за януари и февруари това няма да е реална помощта за бизнеса. Затова предлагам срокът да бъде до 31 май,“ каза Георгиев.

След неговото дойде и предложение от социалистите. От името на колегите си съветникът от БСП Йордан Василев поиска заведенията да бъдат освободени от местната такса до края на календарната година.

„ Така общината ще може да помогне на тези заведения да си стъпят на краката. Нека дадем нещо предвидимо на бизнеса! Ако искаме да сме отговорни да помогнем на бранша, то нека да го освободим от тази такса до 31 декември, не е нещо непосилно за Община Пловдив. С внесеното от кмета предложение не даваме сигурност на хората”, мотивира се Василев.

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски отказа да приеме и двете предложения от името на вносителя.

„Таксите и без това са много малки. Ако се удължат мерките след 1 март ще ги освободим пак,“ каза той.

В крайна сметка всички политически групи в ОбС подкрепиха предложението на независимия Слави Георгиев. То мина с 40 гласа „За“, 0 „Против“ и само 2 „Въздържал се“.

Предложението на Йордан Василев бе отхвърлено със само 8 гласа „За“, 1 “Против“ и 30 „Въздържал се“.

Припомняме, че по-рано днес собственици на заведения се събраха пред Градския дом на културата, където се провежда редовно заседание на местния парламент, за да поискат подкрепа от страна на общината и съветниците в ситуацията на корона кризата.

Споделете ни във:

1 коментар за “ОбС–Пловдив гласува да се освободят заведенията от тротоарно право до края на май 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.