АктуалноБългарияЗабравеният градНовиниПод лупа

Обезопасиха останките от бюфета на Бунарджика

Подготвят процедура за отдаване под наем

Останките от култовия бюфет на върха на хълма Бунарджик е обезопасена с метални врати, видя репортер на Под тепето.

По-възрастните пловдивчани с умиление разказват Пиехме кафе в бюфета на Бунарджика, защото в ресторанта беше много скъпо, а от младите малцина знаят какви са били функциите на запуснатата от десетилетия постройка. Въпросната сграда е част от бившето предприятие „Обществено хранене“ и все още е общинска собственост, която се води в активите на район „Централен“.

 

„За сега е обезопасен, тъй като влизат хора и съществува риск от инциденти и нараняване“, коментира кметът на района Геоги Стаменов пред медията ни.

Специалисти от районната администрация подготвят процедура за отдаване на общинския имот под наем, съобщи още той.

„Изключително ще се радвам, ако някои го наеме. Инвестициите ще са големи – изисква се основен ремонт. Дано да се намери инвеститор, които наистина да го ремонтира и да съживи това кътче от хълма, за да може пловдивчани и гостите на града, изкачвайки се до горе да имат възможност да се насладят на гледката с чаша кафе и вода“, каза Георги Стаменов.

По думите му в процедурата е заложено заведението да е точно от типа бюфет – да има кафе, чай, безалкохолни напитки, пасти и закуски. Очаква се през месец юни да е готова тръжната процедура за отдаването му.

Самият хълм е силно посещаван от все повече туристи, които се качват до върха и възстановяването на бюфета ще бъде много, категоричен е райкмета. А така мислят и гражданите на Пловдив.

Хронология на мечтата за възстановяването му  

Старият общински бюфет на върха на Бунарджика е събирал пловдивчани дълго време на най-високата точка на тепето. Там са се продавали безалкохолни напитки, боза и дори банички по подобие на бюфета на Сахат тепе. Имало е няколко маси, а гледката към Пловдив е била смайваща.

Бюфетът на Сахат тепе бил другото притегателно заведени по хълмовете на града.

Темата за възкресяването на обичаното от пловдивчани заведение на първата площадка под Альоша бе изкарана от нафталина още през първия мандат на кмета Иван Тотев.

Снимка архив на Под тепето/2014 г.

В края на 2012-та година се заговори за План за развитието на част от пловдивските тепета. При представянето му през декември с.г. градоначалникът заяви, че „В бъдещия план за управление на Бунарджика се предвижда 400 метра лифт от паркинга за автобуси до Альоша. Ще се възстанови и стария бюфет на тепето. За една година можем да се справим с плана“.

В последствие бяха правени няколко опита за отдаването му под наем. Официално: Представят инвестиционно намерение за бюфета на Бунарджика още утре – тази статия е от месец март 2014 г. Тогава кметът Тотев заяви, че който вземе бюфета на Бунарджика, трябва да се съобрази с оригинала.  Старейшините на Пловдив по онова време подкрепиха идеята за новия живот на заведението на тепето с почти пълно мнозинство.

Четири години по-късно, след няколко неуспешни търга, бизнесменът Владислав Ботев пожела да възроди бюфета на Бунарджика, но до сделка с общината не се стигна.

В наше време, 10 години след повдигане на идеята в общественото пространство, най-новото е, че изоставената сграда е обезопасена и пак се готви процедура. Пловдивчани остават с надеждата, че този път условията по нея ще са достатъчно атрактивни, за да заинтересуват инвеститорите и мечтата да се сбъдне.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина