АктуалноБизнесГрадътИзпод тепетоНовиниРазследване

Николай Пловдивски влиза в бизнеса с ток?

Митрополията ще строи соларен парк на пътя Пловдив – Асеновград, на имот на бившата резиденция на владиката – манастира „Св. св. Козма и Дамян“ 

Пловдивският митрополит Николай, който продължава въпреки закона да пътува в лимузина със сигнална синя лампа, се готви да влезе в бизнеса със зелена енергия. Това става ясно от постъпило в РИОСВ заявление за изграждане на соларен парк на имот, намиращ се между Пловдив и Асеновград.

Николай Пловдивски вече демонстративно показва, че е над светските закони

Документите са входирани преди близо година /24.10.2022 г./ и в тях се конкретизира, че става дума за имот от 350 дка, който е собственост на манастира „Св. св. Козма и Дамян“ над Куклен. Теренът се намира до главния път Пловдив – Асеновград. Планирано е върху него да се изгради централа с мощност 35 мВт. Фотоволтаичният парк ще се състой от 6480 двулицеви соларни панела. В проекта се казва още, че произведената енергия ще е за задоволяване на собствени нужди, а излишъкът ще се продава.

Според специалисти в енергетиката, подобна мощност би произвеждала количества електроенергия, която да захранва малък град с близо 30 000 домакинства дневно. Те коментират, че владиката и екипът му нямат капацитет да осъществят проекта и смятат, че това вероятно ще стане като земята бъде дадена под наем на компания, която финансира и осъществи соларния парк.

Въпросният имот, собственост на Пловдивската митрополия, до есентта на миналата година е бил отдаден под аредна на бизнесмена Тодор Василев, а договорът му е прекратен предсрочно.  

Припомняме, че през годините българските църкви многократно со изпитвали затруднения да си плащат сметките за консумирана ел.енергия.

Бачковския манастир с 20 000 лева сметка за ток

Миналата година Светият синод изпрати искане до КЕВР храмовете да минат на битов ток. От където през януари 2023-а г. отговориха.

Няма начин всички обекти на Българската православна църква (БПЦ) да плащат ток като домакинствата, тъй като законодателство не предоставя възможност църквите и манастирите, под юрисдикцията на (БПЦ) автоматично да ползват ток на регулирани цени за битови потребители.“ Това се казва в становище на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в отговор на писмото с искане от патриарх Неофит.

Най-много шум по темата предизвика преди години Николай Пловдивски с крилата фраза „По-добре без часовник да вляза в рая, отколкото с часовник в ада“ и намерението да продаде на благотворителн търг златния си ролекс, за да плати сметките на Митрополията за ток.

Дядо Николай блесна и с Ролекс.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

 1. Цуна даже ПАВАЖА!
  За САН КИРИКО откраднат от МААрхитектура туй стана ясно.
  Легенда се носи как дал на лизинг за ЧЕРЕШОВА градина и тъкмо дръвчетата пораснали и родили плод попът …прекратил лизинга, бидейки *р*вославен ‘ристиенин от Коньовица. Съсипан, овощарят отишъл и си отсякъл и прибрал …останките.
  Тук на таа квадратура като допусне някой будала да засади слънчеви панели – – – ми к’о ша му пречи след един сезон да прекрати лизинга и да цуне железарията?

 2. МИКОЛАЙчик даже няма МОНАШЕСКО …ИМЕ!

  Кара си с даденото му по рождение от татенцето БАРЕТА (Бияч на БКП) именце милият – без МОНАШЕСКО, задължително при пострижение и отречение от светската суета. Защо ли? Защото манастир не е помирисвало изчадието комунистическо, никога не е бил честен и почтен МОНАХ, камо ли отшелник, постник, духовник…

  Пазарлъкът изглежда е бил под преструвка „религиозническа“ да го парашутират да МУТРО-полит-иканства из Румелията, да интригантства, да угоява …когото трябва (взаимно, да). От пръв поглед още от Името Миколай-Герголюб Баретов си личи = Аятоллахът със злия поглед, с ролекса и лимузината със пожарникарска сигнализация е Ментарджия, Далавераджия, не е читав тоя с неговата непризната не-акредитирана килийна измислена като за баш-будали „академия“.

  „Академично“ ли беше пЪрвенюшкото подобряване на Света Марина да я нагизди като някаква ючбунарска г-ца и да оскверни съкровените древни стенописи – или опростачаване, герго-селяндурско? Ново висше стъпало в *р*вославната култура на Града според прокурорското *р*восъдие!

  Нека спестим подробности за психо-диагнозите на Кольо-студентчето което обявило, че е хванало Дядо Господ за шлиферо. На болни хора не се подиграваме.

  През турско можеше да има значение какво проповядва Миколай-Герголюб Баретов. И кому раздава Тиквен Медал „ЕРМ“ /Херм /Хермес – на ортаци КлептоКрати, съзаклятници в нотариалните му магьосничества.

  САН КИРИКО = кражбата на века от *р*вославието подпомогнато от *р*восъдието: от МАА =Междунар. Академия по Архитектура, от джоба и от залъка на архитектите, отчислявали десетилетия наред половината от всеки хонорар – без нито стотинка църковна нито държавна. Само укрепването на свлачището костваше колкото Палатите около разкашканото църкве, проектирани като „да мязат“ от засл. арх. Любо Шинков, НИПК.

  Ами като настъпи ВИДОВДЕН, попе, Геената Огнена как ще прескочиш? Или ти си делови ючбунарски бизнисменин и в такива работи НЕ ВЯРВАШ?

  Нация от ПОСЛУШНИЦИ много им се иска на мутро’полит’ика и на неговите биячи, попадии, архонти, архонтеси и архонтчетата им. ДЪРЖАВНА църква – и драпат за заплати за задължително „веро“учение за неизтрезняващите презвитери. И на войската се натрапват юродите.

  Надали.

  В белите държави в 21 век средновековни акъли важат само вътрешно в секти, култове, клубове и мормонски племена и масонски ложи. Свобода на съвестта има постигната. Който иска семинария – прав му път. Аятоллахът да си царува …в Азия!

  Скептично бяхме предупредени още от колегата Волтер -който умеел да размишлява, да мисли и дори да измисля, според Чомски- че в момента в който Първият Тарикат се запознал с Първия Будала – в тоя момент възникнала Организираната Религиозност. Направа човешка, пълна с грешки, каквото и да ни лъжат: никое Божество нищо общо няма с никоя от безбройните ДалаВЕРИ.

  Религия е нещо различно от ВЯРА. Организираната в институции “вцърковена” РЕЛИГИЯ е хорска направа. Нещо човешко =пълно със грешки, независимо какво ни лъжат. Цели да организира и командва паството, стадото, народа, тълпите, масите кръстоносци срещу джихадисти, в изпълнение на нечии заповеди и интереси. А второто след Религ-Идеологическите фанатизми проклятие върху човечеството е Патрио-Шови-Национал-Нацизмът. Междуселски-Махленски-Мафио-Клуб-ФЕНски гангстеризъм. Омраза срещу различаващите се от племето, смърт за дисидента!

  ВЯРАТА си е друго, вътрешно, искрено, истинско, без професионални посредници със златен телефон до „Горе“. Без командири. Както българските БогуМили научиха западните Катари и света, божественото е във всекиго, в Съвестта. Гностици бяха първите християни идеалисти преди самозвани епи-скопи (над-взиратели) да ги яхнат и оглозгат.

  Задължителни идеологии, (всуе)верия и ритуали вече отдавна не важат. Претръпнахме. ВиК попе, Великден и Коледа, толкоз. „Държавна“ църква в епохата на Фердинанд и Батенберг е била подпора за военачалниците, но в 2023 по инерция пред каква ВОЙСКА се пъха попът със или без покана? Самарското знаме в Музея е защитено от попадиите, мерсиме!

  БългароСъветската сибир-азиатска *р*вославна секта Гундяева ни е дъщерна, отцепила се в Схизма от майчината ни изконна византийска Константинова Вселенска Катедра и не е меродавна за душевността нито за духовността на румелийския народец.

  След комунистическите вярвания, практики и квази-религия Суверенът вече е Конституционно отделен от фирмата БП”Църква” Лимитед.

  По-хигиенично е…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина