АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Най-рано през 2024-а ще има градска железница

Мислехме, че ще стане по-бързо, но като влязохме в детайли се оказа, че е нужно много препроектиране по общините, коментира министър Събев

Много планиране предстои за стартирането на градската железница в Пловдив и региона, съобщи министърът на транспорта Николай Събев, който бе на посещение в Пловдив. В началото си мислихме, че само трябва да добавим няколко километра, да добавим влака и сме готови – когато влязохме в детайли се оказа, че трябва да се препроектират градските възли.

Градският възел е мястото, в което се свързват повече от един вид транспортни средства, уточни министърът и заяви, че става дума за известните по-популярно спирки. Те трябва да се проектират там, където биха могли да функционират именно като градски възли за връзка с другите транспорти и да са най-удобни за предприятията. Първата ни работа е да депозираме писмо през областния управител до кметовете на общините, в които има такива бизнеси за да намерим правилните решения.

Всички общини трябва да подготвят планирането и проектирането в своите градоустройствени планове на такива възли – т.е. за да заработи всичко, трябва да имаме не само път и подвижен състав, а и градски възли, заяви още Събев. Трябва да видим как ще се организира логистиката до различните индустриални зони – да преценим дали искаме различно от сегашното проектиране.

Най-важното е пътниците да пътуват с един билет, добави още той.

За момента ще се ограничим до сегашното състояние на мрежата, но трябва да гледмае и в перспектива. Т.е. сега ще се направи базовата версия, а после и ъпгрейд, коментира министърът на транспорта.

Рано е да се говори за стойност, но времевата рамка е по-ясна – най-рано бихме могли да пуснем градската железница през 2024-26 година. Всичко зависи от проектирането, като се опитваме НКЖИ да работи в максимално бързи срокове с препроектирането. Целта е да съвпадне това проектиране с пристигането на подвижния състав. Надяваме се 2024 година да сме готови с всичко, каза на финала той.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. И тук нищо няма да излезе. Ще бъдат похарчени европейски пари, а резултатът ще е плачевен. 20% откраднати, останалите 80% – прахосани за едно неизползваемо нещо. Още преди век хората са установили, че подобни градски железници имат смисъл само при райони с население над 1 милион.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина