Най-новото пространство за изобразително изкуство в Пловдив

Актуално Градът Евала Криминале Новини
Красиво възстановена къща Стария град отваря врати като галерия
Там са експонирани творби на повече от 80 класически автори и 30 съвременни

 

В самото подножие на Старинен Пловдив, на улица „Съборна“ 19, се отличава красиво възстановена къща на три етажа, която на 21 май заработи като галерия с постоянна експозиция от съвременни художници и стари майстори, родени и творили през XIX-ти и началото на ХХ-ти век.

Сградата е строена в началото на миналия век и е архитектурен паметник от ансамблово значение. Освен картини, в нея може да се видят експонати, съхранили бита на градската къща от ранните години на XX век. Интериорът разкрива великолепието и на старите мебели, за да може изцяло да се вникне в духа на онова време. От близо 3 години къщата е собственост на фамилия лекари – сем. Джуркови.

Д-р Анна Джуркова постепенно, с много четене и запознаване с материята, но и с доста емоция, започва да гради своята колекция. Събира картините си без да си поставя цели. За нея творбите в галерия „Джуркови” добре представят творчеството на художниците, рисували у нас от края на по-миналия век насам и ще се радва повече хора да се запознаят с него. На видни места са изложени биографии и интересни цитати от и за творците, тъй че представата за тях да е по-пълна и обогатяваща.

Първоначално не е имала намерение да показва картините, но със закупуването на архитектурното бижу на ул. “Съборна” започнала да си представя как биха изглеждали те в красивата сграда.

В галерията са експонирани творби на повече от 80 класически автори и 30 съвременни. Доста трудно се оказа показването на картини от различни периоди, стилове и техники. Засега като най-приемлив вариант е прието спазването на хронологията или подреждането им, според рождените години на творците.

На първия етаж са изложени творби на художници, родени до края на XIX-ти век, като има малки изключения. Например, автори като Асен Белковски, Никола Танев, Христо Берберов, Йозеф Обербауер, Ярослав Вешин, Господин Желязков, Елисавета Консулова-Вазова … Експонирани са и красиви икони, проекти за църкви и други.

На втория етаж са авторите, родени в началото на миналия век до 1920-та година. Това са Илия Петров, Владимир Рилски, Златю Бояджиев, Васил Иванов, Елиезер Алшех, Иван Табаков, Йордан Гешев… В сутерена на сградата могат да се видят творци, които са наши съвременници. Някои от тях са си отишли рано, други са работили до скоро, а трети все още имат силата и духа да създават изкуство.

Желанието на собствениците на галерията е тя да се обособи освен като място с естетична и образователна цел, но и да даде информация за живота и творчеството на талантливите ни художници, някои от които и до днес са недостатъчно оценени.

За повече информация, може да пишете на галерията на имейл: [email protected], в страницата ѝ във фейсбук, или може да се свържете с тях на телефон +359 879 29 39 27, +359 879 29 39 39.

Източник: Lostinplovdiv.

Споделете ни във:

1 коментар за “Най-новото пространство за изобразително изкуство в Пловдив

  1. От кога лекарите започнаха да се вълнуват он изкуство???как спечелиха милиони за да купят тази къща?Къде е НАП???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.