Лихварят Менду: Помагах на хората, сега едни искат да ме унищожат

Актуално Новини Темида

Стефан Асенов каза пред съда, че плаща данъци редовно, само за 2019-а не е, заради пандемията

Последната му данъчна ревизия била през 2018-а

Лихварят от централната Хаджи Хасан махала в Пловдив Стефан Асенов – Мендуто, по-малкият му брат Антон Асенов и жената, с която живее от 20 години, Катя Симеонова остават в ареста. Това реши Пловдивският окръжен съд днес след обяд. Делото за разглеждане на искането на Прокуратурата за постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо тримата започна час по-късно, след като бе удовлетворено искането на защитата да се запознае с материалите. Тримата имат различни обвинения, във връзка с лихварство, незаконно придобито имущество, склоняване към проституция, данъчни престъпления и помагачество.

Припомняме ,че известният, сред ромската общност в страната, лихвар бе задържан при мащабна полицейска акция в Аджисан махала преди няколко дни, а срещу него са повдигнати 4 обвинения.

Коя е банка Менду? (ВИДЕО)

49-годишният Стефан Асенов е обвинен за лихварство, данъчни престъпления, пране на пари и склоняване към проституция. Той обясни пред съда, че е работил като баничар, златар, после имал фирма, но сега я е закрил. Бил е осъждан веднъж, но е реабилитиран.

По-малкият му брат Антон (76-ти набор), срещу когото има две обвинения за помагачество и склоняване към проституция, не е осъждан и има заведение.

Обвинената за помагач на партньора си в прането на пари 43-годишна Катя Симеонова се определи като домакиня. “Ние сме си много добре. Искам си къщата, мъжа и децата”, заяви тя.

В залата бяха допуснати само три жени от дошлата пред съда рода, по един близък за всеки от тримата обвиняеми. През цялото време те стояха в молитвена поза.

От държавното обвинение изтъкнаха, че Стефан трябва да е зад решетките, защото са налице всички три изискуеми от закона предпоставки и длъжниците му се боят от него. Прокурорът съобщи, че в Икономическа полиция, по време на първия разпит, Асенов е заплашвал свидетел по телефона. Според събраните доказателства Менду и жена му имали къща и сметка в Одрин и можели да се укрият там.

Прокурорът обаче нарече обвиненията „работни“. Обвинението каза, че има още много информация, която предстои да се предостави на съда, както и да се извършат редица процесуални действия.

Защитата на Менду – адвокат Атанас Атанасов, използва това и нарече обвинението „съшито с бели конци”. Той заяви, че в осемте папки с материали по делото много документи се повтарят. По думите му, там обаче не се съдържат доказателства, че клиента му се занимава с лихварска дейност, а показанията на свидетелите са за това, че са чували за такова нещо.

„Подобно обвинение не би следвало да бъде толерирано от нашата съдебна система. По отношение за данъчните престъпления – няма приложени декларации, данни за ревизии също. Аз лично съм виждал такива декларации, включително и в Икономическа полиция преди няколко дни, разхвърляни по бюрото. Тогава как се твърди, че няма подавани декларации и не е плащал данъци?“ – попита Ат. Атанасов.

Адвокатът на Менду каза още, че не било ясно кои са тези 50 лица, взели кредити за 1,5 млн. лв., как са изчислени и как е формирана сумата от 800 000 лв, за която прокуратурата твърди, че е неправомерно придобит доход.

Самият Стефан Асенов заяви, че на година е плащал между 12-15 хиляди лева данъци,         подавал е редовно декларации. Не е платил само за 2019-а, заради извънредното положение.

„Мисля, че това обвинение ще отпадне, когато прокуратурата си направи труда да окомплектова документите,“ коментира защитата.

От 5 години двама братя не си говорят, няма категорични доказателства за помагачество на моя подзащитен, заяви защитникът на Антон Асенов. Така адв. Константин Дафчев обори твърденията на прокуратурата, че той “не може да не знае, от къде идват парите на брат му Стефан”.

Наказателната отговорност е лична, не може да се поставят под общ знаменател само защото са братя,“ коментира той.

По отношение на обвинението в склоняване към проституция, според защитата на Антон, хотелът на магистрата никога не е работел откакто той го стопанисвал, а проститутките там той нарече „заварено положение“. Клиентът му им дал две стаи от хуманна гледна точка, да има къде да преспиват, защото те са от различни точки на България. Самите проститутки свидетелствали, че той бил много добър с тях.

Освен това адвокат Дафчев изтъкна, че в момента по-малкия брат бил задържан неправомерно, тъй като е в ареста от над 90 часа, без да има постоянна мярка.

Сред аргументите на защитата на Катя – адвокат Щерю Царев – бяха, че тя има трети клас, неграмотна е и дори не разбира обвинението. Жената от 20 години живее със Стефан, има деца от него и се грижи за домакинството.

„Моля да имате предвид, че в средата, от която произхожда, отношенията между мъжа и жената не са на равнопоставеност, а на подчинение“, обърна се той към съда.

Тримата адвокати поискаха домашен арест, като Атанасов отчете, че не молят за гаранция, защото всичко им е отнето.

Известният като Банка Менду лихвар, брат му и жена му остават в ареста.

Когато съдът даде последна дума на обвиняемите, Стефан заяви, че сиветелите лъжат, а той и жена му просто помагали на хора в нужда и никога не са им искали лихви.

Съдът намери, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са съпричастни с престъпленията, за които са им  повдигнати обвинения. За тези престъпления Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода. Според съда при мярка, различна от задържане под стража, няма опасност тримата обвиняеми да се укрият, но съществува опасност да извършат престъпление.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Пловдивския апелативен съд на 2 юни.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.