На „Гладстон” 12 щели да възстановяват съществуващата сграда-паметник на културата

Актуално Забравеният град Новини Под ножа

„Къде е тя?“, питат се граждани и медии около загражденията. „Еми… Разрушила се е. Става. Това е физика!”, отговори строителният надзор

Прокуратурата в момента е прекратила процедурата, каза инж. Николай Василев. От държавното обвинение опровергаха твърдението му

На парцела са стартирали археологически проучвания

Теренни проучвания са стартирали на имота на улица „Гладстон”№12, където преди година и половина незаконно бе унищожена къщата на Куцоглу, проектирана от арх. Йозеф Шнитер, научи на място екип на Под тепето. Информацията за дейностите на парцела даде изпълняващият строителния надзор инж. Николай Василев. Той уточни, че целта на настоящата активност в терена е археолозите да направят задължителните проучвания, докато се задвижват другите процедури. „ По този начин да отворим след това строителството на съответния строеж”, каза инж. Василев.

Кметът на Централен Георги Стаменов потвърди казаното от строителния надзор. Той прати проверка на място веднага след излизането на първите публикации за случващото се в имота тази сутрин, тъй като не е бил уведомен за тях. Преди обяд, веднага след реакцията на медиите, е получил уведомление от инвеститорите за стартиралите на обекта археологически проучвания.

„ Имат документи за археологическо проучване, като позволението за дейностите е от  БАН. Използват помощна техника. По изисквания трябва да има двама археолози. Ще информираме инспектората към НИНКН”, обясни райкметът Стаменов.

Инж. Василев съобщи, че на този етап има изготвен идеен проект, който подлежи на съгласуване от съответните контролни органи. „Изготвя се технически проект, който също ще бъде внесен за съгласуване и ще бъде изпълнен, след като бъде одобрен от Община Пловдив- район Централен”, каза строителният надзор. И най-сериозно заяви, че на място на съборената къща на Куцоглу ще бъде „ възстановена съществуващата сграда”.

На въпрос на Под тепето къде вижда съществуваща сграда, тъй като в парцела такава няма, той уточни, че постройката е била съществуваща, в минало време, но е разрушена във връзка с укрепителните работи по нея.

“ Къде е съществуващата сграда?“, се пита в задачата

„От укрепване стана разрушаване?”, подхвърли човекът на Под тепето на място. „ Еми… Разрушила се е. Става. Това е физика!”. „В крайна сметка паметникът на културата ще бъде възстановен в неговия автентичен вид, с неговите цветове, детайли. С, както си трябва, с еркерите, с детайлите по фасадата. Всичко ще бъде така, че да показва автентичния вид на съществуващия паметник на културата”, допълни инж. Василев.

Относно досъдебното производство, той изрече пред камерата на БНТ и диктофона на Под тепето откровена неистина.

„Прокуратурата в момента е прекратила процедурата. Тя е прекратила преписката, защото е преценила, че няма състав на престъпление”, заяви той. Оказа се обаче, че умишлено или неумишлено, греши. От прокуратурата опровергаха твърдението му.

Свързахме се с прокурор Галина Андреева. Тя припомни, че в края на юни от държавното обвинение са пуснали съобщение до медиите относно внесен в съда обвинителен акт за разрушаването на паметника на културата срещу 54-годишната Вероника И. Обвинението е повдигнато от Окръжна прокуратура – Пловдив за организиране на строителна дейност в защитена територия на жилищна сграда в качеството ѝ на пълномощник на дружеството, стопанисващо имота. „Няма никаква промяна. Предстои предявяване на делото”, подчерта прокурор Андреева. Тя информира, че последно Вероника И. е обжалвала наложената й мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 2000 лева, но съдът е отхвърлил жалбата й.

Според информацията от прокуратурата, къщата на Куцоглу бе съборена на 5 юни миналата година, като организираната дейност е била противозаконна. Деянието е извършено в защитена територия в режим на опазване на културното наследство. Сградата на ул. „Гладстон“ №12 е имала статут и на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „ансамблово значение“ и същевременно е попадала в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Системи от улични ансамбли по ул. „Княз Александър I“ и ул. „Отец Паисий“. Според държавното обвинение Вероника И. е знаела, че дейността се осъществява в нарушение на Закона за културното наследство, което е престъпление по чл. 277а ал. 6 вр. ал. 4 от Наказателния кодекс. По делото предстои предявяване на материалите, приключване на разследването в законния срок и внасяне на обвинителен акт в съда. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинена Вероника И., е до 5 години „лишаване от свобода“ и глоба от 2 000 до 10 000 лева.

 

Споделете ни във:

4 thoughts on “На „Гладстон” 12 щели да възстановяват съществуващата сграда-паметник на културата

  1. Къде пожари от клошари , къде багери … Какво стана със сградата на Одрин ? Вече поникнаха дървета в нея ! Решат ли да рушат се подсигуряват и действат безнаказано . И на финала новата архитектурна мисъл създава контейнера над Голямата базилика и скрива красивите сгради , за да няма конкуренция !

  2. Вероната са поръчали да я съборят, за да им е по-лесно. Те така направихажи на Иван Вазов. Архитект Пройкова е в играта, проектът е като за ново строителство. Освен това ще има и пристройка. Естествено, че като се вдигне един фалшификат с пластмасови декорации, няма да е “автентичен”. В престъплението е забъркана също и Общината, под носа на която събориха сградата, а и кметът на Централен Стаменов, който продължава да замазва нещата.

  3. Това си е технология. Оказва се и работеща…
    Името на този инж. мисля съм го срещал в район „Източен“, но може и да греша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.