Министърът на икономиката: Сектор търговия остава изцяло отворен, с изключение на моловете

Актуално Гласове Градът Изпод тепето Новини

“24 лева на ден ще гарантира държавата за всеки работник, пуснат от работодателя в неплатен отпуск до 21 декември, докато ще продължат по-строгите мерки в борбата с разпространението на вируса. Става въпрос за тези служители, които са осигурени на 8-часов работен ден. Помощта ще се изплаща директно на работниците. 50 милиона лева са отделени за първите 50 хиляди души, които ще бъдат подкрепени в ситуацията на частичен локдаун до Коледа. Мерките за подкрепа ще засегнат над 350 хиляди души,” съобщи социалният министър Деница Сачева.

Продължават мерките 60/40 и 80/20, патронажната грижа за карантинирани, както и помощта за родители, които ще трябва да се грижат за децата си. Последната е нова и касе семества със среден доходод на член 910 лева. Има възможност и хора в неплатен отпуск да кандидатстват за помощ в размер на МРЗ.

За обезпечаване на всички същестуващи мерки ще ни трябват между 350 и 400 млн., заяви Сачева.

“През последните три дни държим непрекъсната връзка с работодателските организации. Благодарим им за всички предложения, които отправиха, в търсенето на решения в кризата. За да бъде здрава икономиката трябва да имаме и здрави хора. Постигнахме баланс. Тези мерки ще работят само три седмици и това го гарантираме,” подчерта министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той уточни, че сектор търговия остава изцяло отворен, с изключение на моловете.

Ще намерим най-удачните мерки за затворените бизнеси. Единият подход е да бъдат покрити техни фиксирани разходи, а другият е проценти от оборота. Тези мерки ще бъдат съгласувани с бизнеса в близките часове. За това ще освободим 156 милиона наличен ресурс. Продължаваме заедно да разработим мерките. Търсим начин този ресурс да бъде увеличен”, обясни по повод разработването на схема за ликвидна подкрепа на бизнеса министър Борисов.

По думите му, днес от Българска банка за развитие са съобщили, че е пристигнала нотификация от ЕК за анексиране договорите с нашите банки – партньори. Така ще се предоставят облекчени кредити за фирми – до 1 млн. лв. за малките и до 2 млн. за средните.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.