Почти пълен локдаун от петък до 21 декември

Актуално Градът Изпод тепето Новини

За повече от три седмици затварят училища, заведения, молове, фитнеси. Театрите остават отворени

Временните противоепидемични мерки, които се въвеждат от петък до 21 декември, преди Коледа, обяви днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.  Той уточни, че става въпрос за петък вечерта. Завединията и моловете могат да работят дотогава.

Спира се присъственото обучение в целия образователен сектор. Преустановява се посещението в детски градини, ясли и детски центрове.

Преустановяват се всички групови културни и развлекателни мероприятия. Единствено театрите остават отворени, при 30 % капацитет и при взимане на всички мерки.

Забраняват се тържествата от частен характер с присъствие на повече от 15 човека.

Спират се посещенията във фитнес центрове.

Заведенията за хранене и развлечения затварят врати, допускат се само доставки на храна за дома и офиса.

Затварят се игралните зали и казината.

Затварят се големите търговски центрове тип МОЛ, без обектите в тях, които предлагат услуги.

Малките магазини продължават да работят.

Всички институции от религиозен характер остават отворени. Както паркове, градини.

Не се налага вечерен час в нито една сфера. Няма и други строги мерки, които са характерни за някои от държавите на територията на ЕС”, подчерта министър Ангелов.

Ген. Мутафчийски заяви, че това е трудно решение за правителството.

Решението е навременно, защото Щабът и МЗ следят зорко какво се случва в страната и света. Училища, молове, ресторанти, фитнеси и други, са най-рисковите места. Ограничаването в контактите на тези места ще доведе до голям спад на рисковите контакти. Няма да ги изключи напълно. Но това ще доведе до резултат към края на втората седмица при нивата на заболеваемост. А след три седмици ще намали и нивата на смъртност. Това ще забави пандемията, за да има повече здрави хора, които ще посрещнат ваксините, които вече са на прага“, подчерта ген. Мутафчийски.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.