АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Министър Балтова отвори първата бъчва с младо вино за годината

Младият актьор от Държавен куклен театър-Пловдив Стайко Стайков влезе в ролята на бог Дионис и поведе шествието за Дефиле на младото вино по Главната улица  – ВИДЕА

С традиционното Дионисиево шествие по най-дългата в Европа пешеходна улица стартира днес по обяд  XIII-тото издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ в Пловдив.

 

Председателят на Съвет по туризъм – Пловдив, който е организатор на събитието, заедно с Община Пловдив, инж. Любозар Фратев, обяви пред нетърпеливата публика на площад Стефан Стамболов, че тази година участват рекорден брой винарски изби – общо 41 и общо 58 участници, които са освен производители на вино и производители на храни. Те ще бъдат разположени в 16 двора на открито, в галерии и възрожденски къщи в Стария град.

Ансамбъл Тракия се погрижи за доброто настроение по време на откриването и се включи в шествието, което тази година се предвождаше от младият актьор от Държавен куклен театър-Пловдив Стайко Стайков, който тази година влезе в ролята на бог Дионис.

Под тепето ви предаде на живо откриването и дефилето във фейсбук страницата на медията.

“И тази година гроздето даде своя плод, гроздоберачите го набраха, а винопроизводителите напълниха бъчвите. И то тук, в Пловдив, районът, известен с винарството, а и с много добри проекти за винен туризъм.“ Това каза служебният министър на турзима Стела Балтова по време на откриването на XIII-тото издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ в Старинен Пловдив.

Тя получи честа да отвори първата бъчва.

“Истината е тук, в чашите на щастливите хора. Истината е както при щастливите хора, така и при онези, които таят тъга, но виното ги успокоява. Пожелавам ви здраве и да посрещнете още по-благодатна година и да се радвате на своя труд и на здраве на своето семейство! Нека пребъде Дефилето на младото вино и една успешна 2022 година, когато за 14 път да бъде организират този светъл фестивал!“ – пожела на всички тя.

Официални гости на откриването бяха още: кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, областният управител Ангел Стоев, ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов и директорът на Старинен Пловдив доц. Елена Кантарева.

Дефилето се провежда с активното сътрудничество с Община Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив“ и Университет по хранителни технологии – Пловдив, винопроизводителите и институции, свързани с културата и изкуството в града, при изключителни противоепидемични мерки.

Пред всяка локация ще има поставени дезинфектанти. Информационни табели ще напомнят за въведените мерки. Каре с информация по въпроса е поместено и в печатните брошури на събитието. Входовете на локациите са организирани в еднопосочно движение, като в самите локации насочващи стрелки регламентират посоката на движението.

„Апелираме посетителите на фестивала да носят своите лични предпазни маски и да ги свалят само по време на дегустация и хранене. Не се струпвайте на големи групи и се движете само в компанията на най-близките си приятели или семейство. Преди всичко, всеки носи лична отговорност. За спазване на въведените мерки ще апелират и съблюдават студенти от партньора на фестивала – Медицински университет – Пловдив. Те ще бъдат с отличителни знаци и по всички локации“ обясни инж. Фратев.

Той обяви, че за поредна година организаторите продължават своята кауза в подкрепа на студенти от профилираните университети, като предоставят стипендии от прихода на фестивала.

Дефилето на младото вино в Пловдив ще продължи до 28 ноември – неделя.

Отбележете присъствието си на „Дефиле на младото вино“ 2021 и поканете Вашите приятели, за да се насладите заедно с нас на феерия от вкусове и емоции! Информационна кампания вече тече в социалните мрежи – представяне на локациите, участниците, както и важна информация свързана с организацията на събитието.

Фестивалните локации в които ще може да дегустирате младо вино са: Галерия „Джуркови“, Ресторант „Филипополис“, Ресторант „Граждански клуб“, Резиденция „Тракат“, Къща „Бирдас“, Музейна аптека „Хипократ“, ГХГ – Експозиция „Златю Бояджиев“, ГХГ – Eкспозиция „Икони“, Регионален етнографски музей, Балабанова къща, ГХГ – Експозиция Енчо Пиронков, Къща „Георгиади“, Къща „Никола Недкович“, Къщата „Иван Черноземски”, Ресторант „Алафрангите“ и Резиденция „Тракийски стан“.

В трите фестивални дни може да дегустирате над 250 вина във времето от 14 до 18 часа.

ПРОГРАМА ЗА „ДЕФИЛЕ НА МЛАДОТО ВИНО“ – 2021

27 ноември (събота)

12:00 часа – Работилница за свещи във винени чаши – с предварително записване. Тракийски стан.

14:00 часа – „Непознатите лица на мавруда“  | Вход свободен

Презентация и дегустация на бял, сив, варненски и десертен мавруд.

Етнографски музей, щанда на Аграрен университет.

15:30 часа – „Бинго ВИНО“ – игра със състезателен характер

Резиденция Тракийски стан – тераса

Очаквайте девическа хорова формация „Евмолпея“ да огласи фестивалните локации.

28 ноември (неделя)

12:00 часа – Йога с вино и Фам – Площада пред църквата Св. св. Константин и Елена на ул. „Съборна“

14:00 часа – „VR & ВИНО – изживяване от ново поколение“ – презентация и демонстрация на БМ Вижън – Къща „Иван Черноземски“

ФОТО КЪТ – през трите дни на фестивала търсете подвижния фото кът на „Дефиле на младото вино“. Не пропускайте да се снимате с Чашата на Дефилето.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина