Ново огнище на птичи грип в областта

Новини

Високопатогенна инфлуенца инфлуенца по птиците е открита в стопанство в село Стряма

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди ново огнище на Високопатогенна инфлуенца (грип) по птиците в област Пловдив. Заболяването е установено в стопанство с кеклици и яребици в землището на село Стряма, община Раковски, област Пловдив. Обектът попада в 3-км предпазна зона на огнището, обявено на 16.11.2021 година.

След установена висока смъртност при птиците в последните няколко дни, от стопанството незабавно информират ОДБХ-Пловдив. Взети са проби за изпитване, потвърдени като положителни за Високопатогенна инфлуенца птици H5N1 от НРЛ за Инфлуенца по птиците и Нюкясълска болест, НДНИВМИ.

Разпоредени са мерки за хуманно умъртвяване на птиците в засегнатия волиер, обезвреждане на труповете и замърсените материали, почистване и дезинфекция. Броят на наличните яребици и кеклици е около 500.

Остават в сила всички мерки за контрол на заболяването в създадените предпазни и надзорни зони, разпоредени със заповедта на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване на огнището от 16 ноември. Забранява се придвижване и транспортиране на птици към и от засегнатия обект включително и за целите на разселване на птици за подновяване на дивечовия запас за период до вдигане на забраните по създадени предпазна и надзорна зона.

БАБХ напомня, че есенно-зимният сезон е високорисков за заболяването и апелира собствениците да отглеждат птиците си в затворени помещения. При всяко отклонение от здравния статус на птиците стопаните незабавно да информират ветеринарен лекар.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Ново огнище на птичи грип в областта

  1. Птичи са ви мозъците нещастници.ПРОВЕРЕТЕ ПИЛЕТАТА И МЕСАТ В КАУФЛАНД ИЛИ ДРУГА ГОЛЯМА ВЕРИГА ЩЕ СЕ ОКАЖЕЫЧЕ ВСИЧКИ ГО ЯДЕМ ОТ ГОДИНИ ТЕ КАРЦИРОГЕННИ МЕСА.ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА НЕ СТЕ ЗАГРИЖЕНИ ЗА НАРОДА ,А ПРОТИВ НЕГО СТЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.